StoryEditor

Mliekarne sa budú špecializovať

15.12.2002, 23:00

Spoločnosť Sole Slovakia, a. s., Malý Krtíš, ktorá získala majoritný podiel v štyroch slovenských mliekarňach, má ambíciu stať sa najväčším spracovateľom mlieka na tuzemskom trhu. Už tohtoročné množstvo spracovaného mlieka dosiahne 190 mil. litrov a v budúcom roku firma plánuje jeho zvýšenie najmenej o ďalších 12 mil. litrov. Informoval o tom Ján Šimúnek, generálny riaditeľ spoločnosti Mliekospol, a. s., Nové Zámky, ktorej 87 % akcií skupina Sole Slovakia kúpila len pred niekoľkými týždňami.
Hlavným zámerom talianskeho investora je podľa jeho vyjadrenia zvýšenie konkurencieschopnosti a modernizácia výrobných kapacít vo všetkých mliekarenských prevádzkach, ktoré v SR kapitálovo ovláda. Dôležitou zmenou od budúceho roka bude ich užšia špecializácia na jednotlivé skupiny mliečnych výrobkov. Krtíšska mliekareň, a. s., Malý Krtíš, sa má orientovať na produkciu trvanlivých výrobkov, Tamilk, a. s., Trnava, na konzumné a špeciálne syry a novozámocký Mliekospol na čerstvé mliečne výrobky, maslo a sušené mlieko. Taliansky investor je majoritným akcionárom aj v Krupinskej mliekarni, a. s., Krupina, ktorá sa bude zaoberať produkciou syrov. Podľa J. Šimúnka s tým súvisí aj plánovaný presun výroby niektorých druhov výrobkov medzi jednotlivými mliekarňami. Sole Slovakia chce uviesť na trh i viaceré nové výrobky a zároveň zachovať čo najviac sortimentových položiek, ktoré majú v SR dlhodobú tradíciu a zákazníci si na ne zvykli. O zmene obchodných názvov jednotlivých výrobných závodov zatiaľ neuvažujú.
Dominantné postavenie na slovenskom trhu si chce talianska skupina posilniť významnými investíciami do modernizácie jednotlivých prevádzok. Len investície do Mliekospolu dosiahnu v tomto roku 80 mil. Sk, keď väčšia časť z nich sa už použila najmä na nákup pasterizačnej stanice, baličiek a modernizáciu technológií tak, aby mliekareň spĺňala veterinárne a hygienické kritériá Európskej únie. Aj budúcoročné investície sa budú orientovať na modernizáciu výrobných kapacít, aby všetky združené výrobné závody dosiahli pri vstupe Slovenska do EÚ maximálnu mieru rentability a konkurencieschopnosti. Jedným z najbližších cieľov skupiny je posilnenie značky Sole a rozšírenie distribučnej siete na slovenskom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 23:07