StoryEditor

Agrocontract hospodári na prenajatej pôde

15.12.2002, 23:00

Agrocontract Mikuláš, a. s., očakáva, že pri tržbách okolo 250 mil. Sk uzavrie tento rok so ziskom okolo 10 mil. Sk, a to aj napriek stratám na úrode, ktoré spôsobili horúčavy v období žatvy a neskôr silné dažde. Tie neumožnili zožať niektoré komodity. Generálny riaditeľ Agrocontractu Marián Záhumenský uviedol, že spoločnosť tento rok investovala 38 mil. Sk, pričom až 21 mil. Sk z tejto sumy sa použilo na nákup nových strojov, kombajnu a traktorov. Časť týchto investícii spoločnosť realizovala prostredníctvom bankového úveru, ktorého úroková miera mala byť bonifikovaná v rámci na to určeného dotačného titulu Ministerstva pôdohospodárstva SR. Doteraz však ministerstvo na tento účel neuvoľnilo žiadne prostriedky, čo firme spôsobí stratu niekoľko miliónov korún.

SKUPOVANIE PÔDY

Deficit vo výške 8 mil. Sk Agrocontractu spôsobila tiež politika predchádzajúcej vlády, ktorá viedla k zastaveniu vývozu kukurice z krajiny. "Na Slovensku tak v skladoch ostalo množstvo tejto plodiny z vlaňajška, čo spôsobilo, že po zožatí tohtoročnej úrody je jej na trhu prebytok. Tento rok nie je v zahraničí o kukuricu záujem, a preto jej ceny dramaticky klesli," povedal M. Záhumenský. Agrocontract obrába 6 200 hektárov pôdy, z čoho je 1 300 v okrese Rimavská Sobota a zvyšok v okrese Nové Zámky. Problémom ostáva, že spoločnosť vlastní len 42 hektárov pôdy, všetky ostatné pozemky má v prenájme. "Za prenájom hektára pôdy platíme ročne okolo 2 200 Sk. Daň z hektára pôdy je asi 750 Sk ročne. Celkové náklady na hektár sú približne 16 000 Sk," povedal M. Záhumenský. "Banky na Slovensku však neposkytujú dlhodobé úvery na nákup pôdy, ktorej cena sa pohybuje okolo 80 tis. Sk za hektár. Tú už teraz prostredníctvom slovenských firiem skupuje zahraničný kapitál. Farma však bez pôdy nemôže existovať," zdôraznil M. Záhumenský.

SKRACHOVANÉ PODNIKY

Spoločnosť pokračuje v rozširovaní svojich aktivít preberaním skrachovaných podnikov. V apríli tohto roku Agrocontract prevzal areál a zobral do prenájmu 450 hektárov pôdy skrachovanej spoločnosti Agroštrkovec, s. r. o., Rimavská Sobota, kde s podporou z Fondu rozvoja vidieka investoval do výstavby novej bažantnice. Pokračuje tiež vo zvyšovaní dojivosti i počtu kráv, hoci už teraz patrí medzi najväčších producentov surového kravského mlieka v SR. V budúcom roku spoločnosť plánuje rozšíriť pestovanie tabaku a sóje, čo z nej urobí najväčšieho pestovateľa tejto, na Slovensku ešte stále nedostatkovej komodity.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 23:49