StoryEditor

Devätnásť nových autobusov pre Nitru

19.06.2003, 00:00
Zvýšenie základného imania o 98,5 mil. Sk formou investície do obnovy vozidlového parku zrealizuje v najbližších dňoch bratislavská spoločnosť KMV Bus. Firma minulý rok v rámci privatizácie získala 49 % akcií SAD Nitra a z vyčlenených investičných zdrojov plánuje nakúpiť minimálne 19 nových autobusov. Dodávateľa vyberú v rámci už rozbehnutého medzinárodného tendra.
Prvé zmluvne viazané zvýšenie základného imania v objeme 13,5 mil. Sk uskutočnila bratislavská firma ešte začiatkom tohto roku. Finančné zdroje sa použili na nákup piatich nových autobusov značky Mercedes, ktoré od februára jazdia v rámci nitrianskej mestskej hromadnej dopravy a na prímestských linkách.
Podľa generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Jána Vrbu majú na základe opčnej zmluvy s Fondom národného majetku SR nárok na odkúpenie ďalších 17 % akcií. Túto platbu by však radšej ako v hotovosti uskutočnili formou ďalšej investície do nákupu nových autobusov, pretože vekový priemer ich vozidlového parku presahuje dvanásť rokov. V rámci druhého zvýšenia základného imania sa zamerajú na posilnenie prímestskej dopravy v prevádzkarniach v Topoľčanoch, vo Vrábľoch a v Zlatých Moravciach, ktoré boli v novembri 2000 delimitované do vtedy ešte štátneho podniku SAD Nitra.
Ešte pred prevzatím firmy novým vlastníkom investovala nitrianska SAD-ka do moderného bezbariérového autobusu Mercedes Citara, ktorý od vlaňajšieho decembra premáva na mestskej linke v Nitre. Na zakúpenie autobusu prispelo sumou 5 mil. Sk aj mesto Nitra, ktoré formou kapitálovej investície vyrovnalo svoje záväzky vyplývajúce zo zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme. Podľa generálneho riaditeľa sa snažia s mestskou samosprávou udržiavať čo najlepšie vzťahy a v budúcnosti by jej chceli ponúknuť časť akcií nitrianskej SAD.

Straty budú vykrývať v plnej výške

Pri uhrádzaní dopravných výkonov vo verejnom záujme došlo od 15. mája tohto roku k dôležitej zmene. Účinnosť totiž nadobudla vykonávacia vyhláška k zákonu o cestnej doprave, na základe ktorej sú vyššie územné celky, mestá a obce povinné pokrývať stratu z mestskej a prímestskej dopravy v plnej výške. Pre dopravné spoločnosti by to malo znamenať zlepšenie ich hospodárskych výsledkov, ale na druhej strane zrejme dôjde aj k rušeniu neefektívnych liniek, na ktoré objednávatelia nebudú mať dostatok finančných zdrojov.

Investície KMV Bus do nových autobusov

Zdroje z 1. navýšenia základného imania SAD Nitra 13,5 mil. Sk

Vlastné zdroje mimo navyšovania 7 mil. Sk

Zdroje z 2. navyšovania základného imania SAD Nitra 98,5 mil. Sk
* rok 2003
Zdroj: KMV Bus, s. r. o.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:28