StoryEditor

VW znižuje výrobu v Mexiku

02.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Mexickému závodu automobilky Volkswagen hrozí prepustenie až 2-tisíc zamestnancov. Ako potvrdilo vedenie VW, denná produkcia v meste Puebla sa od augusta zníži o 23 %. Z 13 770 pracovníkov VW Mexiko je zhruba 9 900 organizovaných v odboroch.
Produkciu mexického závodu VW ohrozuje najmä slabý dopyt po modeloch Jetta a New Beetle na trhu v USA. Od začiatku tohto roka automobilka v Mexiku vyrobila iba 285-tisíc vozidiel, čo je o 40-tisíc menej ako vlani. Pôvodne koncern odhadoval, že po dvoch stagnujúcich rokoch dôjde práve v tomto roku opäť k rastu produkcie.
Dozorná rada VW, ktorá zasadala v pondelok, zároveň potvrdila plány na masívne investovanie v Číne, ktorá disponuje najrýchlejšie rastúcim automobilovým trhom. VW v Číne zamestnáva už viac ako 18-tisíc pracovníkov a predá tam viac áut ako na domácom nemeckom trhu.
Koncern nespresnil výšku plánovaných investícií. Na začiatku tohto roka vedenie automobilky oznámilo, že do roku 2008 by investície v Číne mali dosiahnuť 3 mld. eur. Podľa kruhov blízkych automobilke koncern uvažuje o výstavbe dvoch nových závodov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:32