StoryEditor

Investícia do automobilového priemyslu

19.06.2003, 00:00
Zlaté Moravce získali nového zahraničného investora. Je ním francúzska firma Sofanou, ktorá je výrobcom a dodávateľom plastových trubíc a príslušenstva pre káblové zväzky používané v automobilovom priemysle. Sofanou Slovakia je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou francúzskeho investora. Do dlhodobého prenájmu od firmy Acer Group Machulince získala priestory bývalej pobočky výrobného závodu ZDA Partizánske.
V podniku je k dispozícii celkovo 3 200 m2 výrobných a skladových priestorov, v ktorých sa v týchto dňoch začala testovacia výroba prvých vzoriek a prototypov. Podľa generálneho riaditeľa Bruna Slobodu začnú skúšobnú prevádzku v priebehu necelého mesiaca. Niekoľkomiliónové investície, ktorých presný objem riaditeľ nešpecifikoval, smerovali najmä do rekonštrukcie a modernizácie výrobných hál. Moderné strojovotechnologické zariadenia dodala do Zlatých Moraviec materská spoločnosť. Na projekte spolupracovala vládna agentúra SARIO a Artem CE Bratislava.
Po úplnom rozbehnutí výroby plánuje Sofanou Slovakia realizovať ročné obraty v objeme 7 až 8 mil. eur. Plastové trubice a príslušenstvo bude dodávať pre pobočku britsko-japonskej spoločnosti Sews Slovakia z Topoľčian a pre prievidzskú firmu Yazaki Slovakia. Oba tieto podniky realizujú dodávky pre automobilový priemysel. Podstatná časť ich produkcie sa kontrahuje pre zahraničných zákazníkov, predovšetkým pre výrobcov automobilových komponentov v Poľsku, Maďarsku, ČR, Rumunsku, Slovinsku a Rakúsku. V prvej fáze vytvoria v Zlatých Moravciach 20 pracovných miest.

Závody po celom svete

Francúzsky koncern Sofanou má svoje výrobné prevádzky vo viacerých západoeurópskych krajinách, ale aj v USA, Južnej Amerike, Afrike a Ázii. K jeho odberateľom patria dodávatelia komponentov, ktorí zásobujú najmä automobilky vo Francúzsku, v USA, vo Veľkej Británii, v Portugalsku a Maroku. Pre lokalitu v Zlatých Moravciach sa investor rozhodol najmä pre možnosť výhodného prenájmu priestorov, vhodnú polohu mesta a logistické podmienky.

Investícia koncernu Sofanou v Zlatých Moravciach

Predpokladaný ročný obrat Safanou Slovakia

7 - 8 mil. eur

Zmluvní odberatelia produkcie v SR

Sews Slovakia Topoľčany
Yazaki Slovakia Prievidza

Exportné teritóriá

Poľsko
Maďarsko
Česká republika
Rumunsko
Slovinsko
Rakúsko
Zdroj: Sofanou Slovakia, s. r. o.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:39