StoryEditor

Roman Mikulovský: Mám očistiť spoločnosť

17.08.2004, 00:00
Dostal som úlohu pokračovať v reštrukturalizácii DMD holdingu, ktorá sa v poslednom čase niekoľkokrát modifikovala. Budem vychádzať z poslednej varianty, teda do konca roka očistiť firmu od starých záväzkov a od firiem, ktoré sú v konkurze a likvidácií. V rozhovore pre HN to tvrdí nový predseda predstavenstva DMD holdingu Roman Mikulovský.

Prečo došlo k zmenám v DMD holdingu?
- O odvolaní predchádzajúceho predsedu predstavenstva, ktorý nezostal v žiadnej funkcii v orgánoch spoločnosti, rozhodol akcionár. Ten zároveň znížil aj počet členov predstavenstva z piatich na štyroch a zmenil stanovy. V súčasnosti je predseda predstavenstva zároveň aj generálnym riaditeľom. Doteraz bola funkcia predsedu predstavenstva naviazaná na funkciu prezidenta spoločnosti a funkcia podpredsedu predstavenstva na viceprezidenta. To už neplatí. Zároveň bola zrušená funkcia podpredsedu. Dostal som úlohu pokračovať v reštrukturalizácii DMD holdingu, ktorá sa v poslednom čase niekoľkokrát modifikovala. Budem vychádzať z posledného variantu, teda do konca roka očistiť firmu od starých záväzkov a od firiem, ktoré sú v konkurze a likvidácii. Akcionári očakávajú aj návrhy na ďalší postup.

Reštrukturalizácia má už viac ako ročný sklz. Kedy bude DMD holding pripravený na privatizáciu?
- Sme v štádiu analýz. Prvým krokom, ktorý sa už podaril, bolo radikálne zníženie nákladov spoločnosti. Ako správca kapitálových účastí znížil počet zamestnancov z deviatich na dvoch. V spoločnostiach, ktorých kapitálové účasti spravuje, sa situácia vyvíja veľmi dynamicky, mnohé sú v konkurze a v likvidácii.

Čo je teda cieľovým modelom reštrukturalizácie?
- DMD holding sa bude zbavovať kapitálových účastí v spoločnostiach, ktoré sú v konkurze, resp. ktoré nie sú potrebné pre jeho ďalší rozvoj. Nosnými zostanú podniky ZTS-Špeciál, ZVS holding, Konštrukta Defence a ZTS Elektronika - združenie. Vo väčšine týchto podnikov bude dôležitý hlavne podiel špeciálnej techniky, ktorý sa ani v budúcnosti nezmení. Naším hlavným zámerom je scelenie živých spoločností do jedného organizovaného celku, ktorý bude konkurencieschopný.

Ktoré výrobkové skupiny budete rozvíjať?
- Zo ZTS Špeciál, ktorá ako jediná v strednej Európe dokáže vyrábať hlavňové systémy pre zbrane veľkého kalibru, to budú hlavňové a vežové systémy, z trenčianskej Konštrukty Defence stojí za povšimnutie nový výrobok Daniel na delaboráciu munície, ktorý môže byť užitočný pre naše ženijné jednotky v misiách. Zo ZTS Elektronika - združenie je to elektronika pre mobilné objekty vyrábané v našich spoločnostiach, simulátory a testery a zo ZVS holdingu to bude naďalej veľkokalibrová munícia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:07