StoryEditor

Krátka bolesť, dlhý úspech

16.03.2003, 23:00
V januári ste sa ako zástupca zahraničného akcionára, rakúskeho Neusiedleru, stali novým prezidentom Severoslovenských celulózok a papierní (SCP) Ružomberok. Ako hodnotíte prostredie, do ktorého ste prišli?

- V Ružomberku pôsobím od príchodu Neusiedleru, čo je viac ako dva roky. V celulózovo-papierenskom priemysle sa však pohybujem už dvadsaťpäť rokov. V súčasnosti som síce vrcholovým manažérom mimo hraníc svojej vlasti, moja výhoda však spočíva v tom, že som v tomto biznise prešiel mnohými pozíciami. Začínal som ako vedúci oddelenia nákupu, neskoršie som viedol technické oddelenie, odbor energetiky, logistiky i plánovania. Dokážem teda komunikovať s ľuďmi na každej úrovni riadenia. Osvedčil sa mi priamy spôsob komunikácie, a hoci to niekedy bolo bolestné, je to najúčinnejšia cesta k úspechu. Krátkodobá bolesť prináša dlhodobý úspech. Bez vysokokvalifikovaných odborníkov totiž nie je možné zvyšovať kvalitu ani produktivitu.

Chcete tým naznačiť, že slovenským manažérom niečo chýba? Čo?

- Ťažko povedať, čo im chýba. Za všetkým totiž stojí história našej i vašej krajiny za posledné polstoročie. Nezabúdame však, ako sme začínali u nás. Keď sa pozriem o takých pätnásť rokov dozadu, aj my v Rakúsku sme museli riešiť problémy, ktoré v súčasnosti rieši Slovensko. Napríklad znečistenie životného prostredia. Aj my sme museli podstúpiť ťažký proces, ako pracovať a žiť v konkurenčnom prostredí. Myslím, že jediným rozdielom medzi oboma krajinami je čas. Už dnes však máme v SCP mnohých schopných manažérov a som presvedčený, že s nimi dosiahneme na európskom trhu veľa.

Opýtam sa teda inak. Aký by mal byť podľa vás schopný manažér pre túto oblasť?

- Potrebujeme manažéra, ktorý pracuje ako podnikateľ a zodpovedá za svoje vlastné aktivity, ale zároveň si uvedomuje, že je súčasťou systému obchodných jednotiek v rámci firmy a celej podnikateľskej skupiny.

Aké máte skúsenosti so slovenským podnikateľským prostredím?

- V tejto oblasti je vždy čo zlepšovať, nielen na Slovensku. Pozitívne je, že všetky zákony a predpisy pre oblasť, v ktorej vo vašej krajine podnikáme, sú kompatibilné s európskymi legislatívnymi normami. Týka sa to predovšetkým životného prostredia. V praxi však narážame na viacero problémov, napríklad v súvislosti so stavebnými povoleniami. V Rakúsku som bol zodpovedný za projekty, v rámci ktorých sme preinvestovali dovedna dve miliardy šilingov, ale všetky potrebné povolenia sme získavali flexibilnejším, transparentnejším a najmä rýchlejším spôsobom. Problémom sú aj pracovné povolenia, ktoré potrebujeme pre zahraničných odborníkov, ktorí v Ružomberku montujú nové technológie a náhradné dielce. Tie vozíme až v 95 % prípadov zo zahraničia.

Čo sa zmenilo v SCP po vstupe Neusiedleru?

- V prvom rade podnik získal prostriedky na investície potrebné nielen na zvýšenie výroby a kvality papiera a celulózy, ale aj na výrazné zlepšenie životného prostredia. Akcionári sa rozhodli v priebehu niekoľkých rokov investovať v Ružomberku 240 mil. eur, čo je asi 10 mld. Sk. Pokiaľ ide o výrobu kancelárskych a ofsetových papierov, financie smerujú do zvýšenia ich produkcie a kvality, a pokiaľ ide o produkciu celulózy, tak okrem zvýšenia jej výroby je pre nás prioritou riešenie enivironmentálnych problémov. Predpokladáme, že do konca roku 2004 bude v Ružomberku veľmi moderná celulózka s technológiou eliminujúcou vplyv škodlivín na životné prostredie. Rekonštrukcia papierenského stroja č. 18 zas umožní zvýšiť výrobu kancelárskych papierov na 290 tis. ton ročne pri dosahovaní najvyššej kvality. V januári sme začali s inštaláciou novej sekačky ofsetových papierov. Je to v súčasnosti najvyspelejšia technológia, ktorá zahŕňa paletizáciu i balenie. Vlani sme investovali do skladu materských kotúčov, kde sme v súčasnosti schopní uskladniť 9 tis. ton polotovarov. Vďaka tomu sme mohli skrátiť čas potrebný na zásobovanie zákazníkov. Ďalším veľkým projektom, ktorý dokončíme v apríli, je veľký sklad s kapacitou 17 tis. paliet.

Aké hospodárske výsledky dosiahol podnik v roku 2002?

- Jediným akcionárom Neusiedleru je Mondi Group, ktorého 100-percentným vlastníkom je zas juhoafrický Angloamerican. Keďže s jeho akciami sa obchoduje na Londýnskej burze, musíme pri medializácii ekonomických výsledkov dodržiavať prísne korporátne pravidlá. To sa týka aj SCP. Takže nemôžem na túto otázku odpovedať.

Po vstupe Neusiedleru do ružomberskej celulózky sa vám podarilo zvýšiť produktivitu práce o 10 %. Aký je váš zámer v tomto smere na najbližšie obdobie?

- Pre zákazníka je na jednej strane dôležitá kvalita našich produktov a služieb, no nemenej dôležitá je aj cena. Produktivita je teda veľmi dôležitá pre udržanie konkurencieschopnosti každej firmy. Náš zámer je tento ukazovateľ v horizonte piatich rokov zdvojnásobiť, čo chceme dosiahnuť jednoduchým spôsobom, predovšetkým zvýšením produkcie papiera a celulózy rozsiahlymi investíciami.

Budú mať tieto zámery dopad aj na zamestnanosť?

- V našej spoločnosti uplatňujeme politiku, ktorej hovoríme dobré spoločenstvo. Cítime sa zodpovední za našich zamestnancov, životné prostredie, rôzne komunity i organizácie v meste. Pripravované opatrenia budú mať, pochopiteľne, dopad i na zamestnanosť, zaviazali sme však predstavenstvo SCP, aby tento proces realizovali hladkým spôsobom. Samozrejme, nie je možné, aby všetci odišli len prirodzeným spôsobom, no nepôjde o žiadne hromadné prepúšťanie. Okrem toho sa usilujeme investovať aj do spolupráce s odberateľmi, ktorí budú môcť vďaka tomu stabilizovať svoju produkciu a vytvoriť nové pracovné príležitosti. Za zvyšovaním produktivity a efektívnosti SCP však netreba vidieť len prepúšťanie. Treba vidieť aj vysoké investície akcionárov, ktoré z SCP vytvoria na najbližších desať až pätnásť rokov bezpečný a kvalitný podnik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:59