StoryEditor

Sprivatizujú Ruzyne

13.09.2007, 00:00
Česká vláda včera odštartovala proces privatizácie pražského letiska. Ako na tlačovej konferencii povedal včera premiér Mirek Topolánek, kabinet schválil návrh ministerstva dopravy, podľa ktorého sa štátny podnik Letiště Praha premení do ôsmich mesiacov na akciovú spoločnosť. Na konci celého procesu bude vstup strategického partnera, ktorého by sa letisko malo dočkať do konca roku 2008.

Česká vláda odštartovala proces privatizácie pražského letiska. Ako na tlačovej konferencii povedal včera premiér Mirek Topolánek, kabinet schválil návrh ministerstva dopravy, podľa ktorého sa štátny podnik Letiště Praha premení do ôsmich mesiacov na akciovú spoločnosť. Na konci celého procesu bude vstup strategického partnera, ktorého by sa letisko malo dočkať do konca roku 2008.
Záujem okrem rakúskeho letiska Flughafen Wien, ďalej Hochtief Airport, Fraport či austrálskej Macquarie Airport potvrdili aj investičné skupiny Penta, J&T a PPF Investments. Najnovšie záujem potvrdila španielska spoločnosť Abertis, ktorá sa v rámci konzorcia s J&T zúčastnila minulý rok na tendri bratislavského letiska. Tender nakoniec vyhralo konzorcium TwoOne, zahrňujúce Pentu a Flughafen Wien, slovenská vláda však neskôr tender zrušila.
Prázdna škrupina
Premena sa uskutoční v dvoch etapách. Ešte na jeseň vznikne malá akciová spoločnosť so štátom ako 100-percentným vlastníkom. Popri nej bude ďalej existovať štátny podnik Letiště Praha. Od decembra sa jeho majetok postupne presunie do akciovej spoločnosti a štátny podnik ako prázdna škrupina zrejme zanikne.
O spôsobe speňaženia letiska však ešte nerozhodli. Zvažuje sa dlhodobý prenájom, pritom podľa posledných informácií z ministerstva dopravy je pravdepodobnejší predaj. Do marca chce ministerstvo vypracovať analýzy, na základe ktorých sa rozhodne, akého podielu sa štát zbaví. Podľa niektorých odhadov by mohla privatizácia letiska vyniesť až 100 miliárd Kč, ktoré pôjdu do fondu dopravy.
Sporné pozemky
Štát však ešte môže mať problémy, keďže štvrtina pozemkov, ktoré potrebuje na výstavbu novej vzletovej a pristávacej dráhy, je v súkromných rukách. Ako pred časom informovala Česká televízia, okrem Penty ich vlastnia ďalšie tri firmy, 22 ľudí a dve obce, Hostivice a Kněževes. Penta je ochotná sporné pozemky predať, stále sa však nedohodli na cene. Údajne by chcela niekoľko tisíc korún, pričom pred niekoľkými rokmi za pozemky zaplatila 500 Kč/m2. Nie je preto vylúčené, že príde aj na vyvlastnenie. V takom prípade by Penta dostala 1 100 Kč/m2.
Letiště Praha patrí k najúspešnejším štátnym podnikom. Minulý rok malo čistý zisk takmer miliardu Kč, pričom vybavilo rekordných 11,58 milióna cestujúcich, o 7,5 percenta viac ako rok predtým.
Iná situácia je v Českých aerolíniách. Tie síce už sú akciovou spoločnosťou, v minulých rokoch sa však prepadli do straty a teraz prechádzajú ozdravnou kúrou. Stabilizovať by sa mali do konca budúceho roka a vtedy by aj vláda mala rozhodnúť o ich privatizácii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:24