StoryEditor

Anglian Water má záujem o vodárne

15.12.2002, 23:00

"Anglian Water International s veľkým záujmom očakáva transformáciu vodárenských podnikov na akciové spoločnosti. Zámerom svetového lídra v oblasti vodárenstva a spracovania odpadových vôd je aktívne sa zúčastniť na výberových konaniach, ktoré budú vyhlasovať budúci vlastníci vodárenských akciových spoločností, mestá a obce," uviedla manažérka a tlačová hovorkyňa spoločnosti Jitka Novotná. "Veríme, že proces zakladania akciových spoločností a prevod akcií do vlastníctva miest a obcí prebehne bez problémov a umožní tak ich vzájomne výhodnú spoluprácu so silnými zahraničnými partnermi," zdôraznil regionálny riaditeľ pre Európu Anglian Water International Peter Simpson.
Podľa J. Novotnej model oddeleného prevádzkovania a vlastníctva vodárenskej infraštruktúry môže vytvoriť dobré podmienky na vyvážený vzťah medzi samosprávou a prevádzkovateľom. Zaistí tak dostatočné kompetencie mestám a obciam pre kontrolu poskytovaných služieb. "Chceme obciam poskytnúť technickú pomoc pri získavaní finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. Prostredníctvom vypracovaných projektov je naša spoločnosť ochotná poradiť, ako zladiť požiadavky so smernicami EÚ," dodala hovorkyňa.
Britská spoločnosť Anglian Water je svetovým lídrom v oblasti vodárenstva a spracovania odpadových vôd. Vlastní vyše 4 tis. prevádzkových jednotiek po celom svete a obsluhuje približne 16 mil. klientov. Od roku 1994 je aj v Českej republike, kde má pod kontrolou Vodovody a kanalizácie južné Čechy. V konzorciu so spoločnosťou Vivendi Water zvíťazila v januári 2001 v súťaži na privatizáciu 66-percentného podielu Pražských vodovodov a kanalizácií, za ktorý konzorcium zaplatilo 6,1 mld. Kč.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 06:53