StoryEditor

Nedostatok kvalifikovaných strojárov

09.03.2005, 23:00
Strojársky priemysel v Banskobystrickom samosprávnom kraji pociťuje v ostatných rokoch nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, ktorí vedia pracovať na moderných technológiách. Absentujú hlavne profesie v oblasti spracovania kovov -- nástrojár, frézar, sústružník a konštruktér pracujúci na CNC strojoch.

Strojársky priemysel v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) pociťuje v ostatných rokoch nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, ktorí vedia pracovať na moderných technológiách. Absentujú hlavne profesie v oblasti spracovania kovov -- nástrojár, frézar, sústružník a konštruktér pracujúci na CNC strojoch.
Záujem o tieto profesie klesol začiatkom 90. rokov minulého storočia, po zániku viacerých strojárskych podnikov. Ako potvrdzujú firmy Roco Slovakia, Doka, Stanko, Küster Vlkanová alebo Rautenbach, nezáujem o ne pretrváva dodnes. "Situácia sa však úplne zmenila a tieto profesie sú profesiami budúcnosti. Pribúdajú nové firmy s požiadavkami na kvalifikované pracovné sily, ale my ich nevieme zabezpečiť. Desať stredných škôl a odborných učilíšť v našej pôsobnosti dokáže pripraviť 340 žiakov ročne, no táto kapacita je v súčasnosti využitá len na 30 percent," povedal vedúci odboru školstva a športu BBSK Dominik Šmondrk.
Pred nadchádzajúcimi prijímacími pohovormi na stredné školy chce regionálna samospráva v spolupráci so strojárskymi firmami upozorniť hlavne rodičov na zmenený prístup i výhodnosť vzdelávania sa v strojárskych profesiách. Systém duálneho vzdelávania (teoretické vyučovanie v školách a odborná príprava vo firme) ponúka nielen možnosti štipendií, zahraničného štúdia, rekvalifikačných kurzov, ale aj záruku budúceho zamestnania so mzdou presahujúcou 20-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:08