StoryEditor

Zlievareň Zetor mieri do konkurzu

09.03.2005, 23:00
Majiteľ Zlievarne Zetor, slovenská spoločnosť HTC Holding, chce, aby táto firma prešla konkurzom. Firma patrí do skupiny výrobcu traktorov Zetor. Jej dlhy prevyšujú pol miliardy českých korún.

Majiteľ Zlievarne Zetor, slovenská spoločnosť HTC Holding, chce, aby táto firma prešla konkurzom. Firma patrí do skupiny výrobcu traktorov Zetor. Jej dlhy prevyšujú pol miliardy českých korún. Skupina má trinásť dcérskych firiem a dokopy asi 1 700 zamestnancov. S výnimkou zlievarne ostatné spoločnosti hospodária s vyrovnanou alebo so ziskovou bilanciou. "Zlievareň je jednoznačne v najhoršom postavení; v prípade ostatných firiem je situácia lepšia a podobný vývoj im nehrozí," potvrdil Vojtech Pánik z materskej spoločnosti Zetor Group s tým, že návrh na konkurz prevzal súd začiatkom týždňa.
Ako samostatný subjekt začala zlievareň pracovať v roku 1998, teda v čase, keď Zetor prechádzal najväčšou krízou vo svojej histórii. Na istý čas vtedy výrobu traktorov i zastavil. Táto časť podniku sa tak hneď dostala do straty. Neplatila ani zdravotné a sociálne poistenie. "Konkurz je najschodnejším riešením," povedal Pánik. Podľa neho sa po vstupe HTC Holdingu do Zetoru situácia zlepšovala i v samotnej zlievarni. Napríklad vlani vzrástli jej výkony na 314 miliónov českých korún v porovnaní s 271 miliónmi v roku 1999. Zlievareň dodáva väčšiu časť výroby priamo Zetoru, rastie však aj jej produkcia pre iných záujemcov. Podľa Pánika zákon nevylučuje, aby sa o zlievareň Zetor uchádzal znovu.
Konkurz podporujú aj odborári, hoci zotrvávajú v štrajkovej pohotovosti. Podľa predsedu Zdenka Mitiska sa odborárom nepáči prístup vedenia firmy, ktoré porušuje predpisy.
HTC Holding kúpil výrobcu traktorov v júni 2002 za 310 miliónov korún. Vlani vyrobil vyše 5-tisíc traktorov a až 97 percent z nich šlo na vývoz. Tento rok však firma prehrala spor o 232 miliónov korún so spoločnosťou ZKL. Pohľadávka vznikla pri tzv. prvej privatizácii Zetoru v prvej polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia.
(gaf)

Predávajú pohľadávky dvoch firiem Zetoru
Česká konsolidační agentura
chce spoločne predať pohľadávky spoločností Zetor Trade a Zetor P.D.C. Obe firmy patria do skupiny Zetor a vláda ich koncom februára zaradila do reštrukturalizačného programu Exit 2. Agentúra preto vyhlásila verejné výberové konania na postúpenie pohľadávok. Obe firmy zaisťujú predaj traktorov vyrobených v spoločnosti Zetor, ako aj náhradných dielcov. Zetor Trade mal ku koncu februára dlh 647,2 milióna a Zetor P.D.C. 70 miliónov českých korún. Brniansky výrobca traktorov počítal s minuloročným predajom viac ako 550 strojov. V novembri spoločnosť informovala, že očakáva zvýšenie čistého zisku na 50 až 60 miliónov korún z 13,2 milióna v roku 2003.
(TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:33