StoryEditor

Daňová amnestia nemusí byť úspešná

24.06.2003, 00:00

Nemecký minister financií Hans Eichel opäť raz dokázal odvahu. Daňová amnestia má štátu priniesť 5 mld. eur, z čoho podiel spolkovej pokladnice asi 2 mld. eur už pevne naplánoval do rozpočtu na rok 2004. A pritom v súčasnosti nikto nemôže ani len približne odhadnúť výšku prílevu kapitálu daňových hriešnikov zo zahraničia.
Keď zhruba pred 6 mesiacmi vznikli podrobnosti daňovej amnestie, kancelár Gerhard Schröder hovoril o návrate asi 100 mld. eur. Ministerstvo financií odvtedy naladilo strunu skromnosti a počíta už len s 20 % tohto objemu. No či sa očakávaných 20 mld. eur skutočne do Nemecka vráti, je otázne.
V prospech H. Eichela síce hovoria dobré návrhy, napríklad zníženie daňového základu podľa typu nepriznanej dane. Rovnako aj fakt, že ministerstvo financií sa vzdalo kontrolných oznámení, môže účinne prispieť k zvýšeniu objemu prílevu kapitálu. Vzniká však otázka, či Eichelova ponuka je pre daňového hriešnika naozaj výhodná. Podľa názoru odborníkov majú nezdanené peniaze zhruba o 20 % nižšiu hodnotu než legálne, hoci s nimi na zahraničných účtoch môžu previnilci manipulovať len v obmedzenej miere. Z tohto hľadiska minister stavil na správnu kartu, keď z nepriznanej dane z príjmov vyúčtuje 15 %. Situácia však vyzerá úplne inak, keď majiteľ stredného podniku bude chcieť presunúť domov nezdanený obrat. V takom prípade totiž bude musieť zaplatiť 25 % plus úroky, keďže nezaplatil daň z obratu, živnostenskú daň a daň z príjmu. Základ na výpočet daňovej podlžnosti sa tak zvýši až na 100 %. Vyslovene nevýhodné sú podmienky po 1. januári 2005, keď daň dosahuje už 35 %. Na porovnanie: počas veľkej daňovej amnestie v Taliansku sa do krajiny vrátilo 60 mld. eur, no zdanenie bolo len 2,5 %.
H. Eichel však pozabudol na jeden aspekt, ktorý má pre hriešnikov veľký význam. V prvom rade totiž amnestiu nespojil s jednoznačnou perspektívou kompenzačnej dane z kapitálových výnosov. Tá síce má vzniknúť, no v súčasnosti nikto nemôže s istotou tvrdiť, kedy ani aké budú sadzby. Okrem toho sa aj napriek zrušeniu kontrolných oznámení bánk v návrhu objavujú ustanovenia o prísnejšej kontrole účtov a vkladov a k úspechu neprispieva ani diskusia o zvýšení dedičskej dane a obnovení dane z nehnuteľností.
Dovtedy, kým úmysly spolkovej vlády nenadobudnú jasný a spoľahlivý rámec, je veľká pravdepodobnosť, že realita sklame očakávania o návrate kapitálu do Nemecka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 05:15