StoryEditor

Nové železnice ručia za záväzky spoločne

Spolu so Železničnou spoločnosťou Slovensko, ktorá má od nového roka na starosti osobnú železničnú dopravu, vznikol aj jej nákladný ekvivalent -- Železničná spoločnosť Cargo Slovakia. Do novej firmy z pôvodného 20-miliardového základného imania prešiel majetok v hodnote 12,671 miliardy korún.
Spolu so Železničnou spoločnosťou Slovensko, ktorá má od nového roka na starosti osobnú železničnú dopravu, vznikol aj jej nákladný ekvivalent - Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.
Do novej firmy z pôvodného 20-miliardového základného imania prešiel majetok v hodnote 12,671 miliardy korún. Železničná spoločnosť Cargo disponuje 800 lokomotívami a približne 16 000 nákladnými vozňami z bývalého majetku unitárnej Železničnej spoločnosti (ZSSK), ktorá bola ešte do konca minulého roka zodpovedná za oba typy železničnej dopravy.
Podľa účtovnej uzávierky ku koncu septembra 2004 sa rozdelili aj záväzky. Ako povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský, ich rozdelenie nie je možné presne vymedziť. Každá z nástupníckych spoločností ZSSK za splnenie záväzkov ručí celým majetkom, hoci v prípade, že by jedna z nich záväzok nesplnila, je ručenie spoločné. Len kumulatív úverov starej Železničnej spoločnosti na konci roka dosiahol 4,4 miliardy a do konca 2005 sa ešte zvýši o 200 miliónov korún.
Okrem prevádzky nákladnej dopravy sa Železničná spoločnosť Cargo bude sekundárne venovať aj prenájmu a údržbe vozňov. V údržbe bude zatiaľ jej najväčším klientom s nakontrahovanými výkonmi 1,4 miliardy korún ročne práve Železničná spoločnosť Slovensko. Ako povedal generálny riaditeľ firmy Pavol Kužma, vozne firma prenajíma napríklad Českým dráham alebo poľskej PKP. "Čechom prenajímame vozne prispôsobené na traťovú rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Naše koridory ju totiž zväčša ešte neumožňujú. V modernizácii železničnej infraštruktúry je Česko ďalej," dodal.
Na tratiach Železníc SR zatiaľ prepravuje tovar 14 prepravcov, napríklad U.S. Steel Košice či Hornonitrianske bane Prievidza. Ich počet však zrejme vzrastie po plánovanej úprave poplatkov za používanie železnice, ktorú v tomto roku so Železnicami SR pripravuje ministerstvo dopravy. Tie totiž v nákladnej preprave patria k najvyšším v Európe.
Nákladný prepravca v súčasnosti zamestnáva 12 256 pracovníkov a rovnako ako jeho sesterská firma ich v tomto roku plánuje prepustiť 250. Redukcia sa bude týkať predovšetkým obslužných pracovníkov v údržbe.
Rok 2005 by podľa podnikateľského plánu mala firma ukončiť so ziskom 97,5 milióna korún, čo by bol od vzniku Slovenskej republiky prvý zisk železničného dopravcu. Výkony by sa však v porovnaní s predchádzajúcim rokom nemali zmeniť - spoločnosť prepraví okolo 49,6 milióna ton tovaru. Redukcie Kužma avizuje predovšetkým v prevádzkových nákladoch.

České dráhy majú záujem o nákladnú dopravu
Nákladná preprava by sa ešte v tomto roku mohla predať. Zatiaľ však nie je jasné, aký majetkový podiel sa vyčlení na privatizáciu. "V januári uzavrieme súťaž na privatizačného poradcu, ktorý odporučí spôsob predaja," povedal generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy na ministerstve dopravy Dušan Turanovič. Medzinárodné výberové konanie na budúceho kupca ministerstvo vypíše najskôr v apríli. O funkciu poradcu sa zatiaľ zaujíma sedem firiem, medzi ktorými sú napríklad Deloitte & Touche, JP Morgan či PricewaterhouseCoopers. Oficiálny záujem o privatizáciu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia dosiaľ potvrdili České dráhy.

Ľudia v orgánoch novej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia
Predstavenstvo
Meno  Funkcia Doterajšie pôsobenie
Pavol Kužma Predseda Generálny riaditeľ starej ZSSK
Vladimír Ľupták Podpredseda Podpredseda predstavenstva ZSSK
Miroslav Dzurinda Člen Člen predstavenstva ZSSK a šéf divízie koľajových vozidiel
Peter Klinka Člen Riaditeľ divízie nákladnej prepravy ZSSK
Ervín Kvašňovský Člen Námestník riaditeľa divízie nákladnej prepravy
Dozorná rada
Meno  Funkcia Doterajšie pôsobenie
Mikuláš Kačaljak Predseda Štátny tajomník MDPT SR
Roman Veselka Podpredseda Generálny riaditeľ Železníc SR
Zoltán Ádám Člen Člen pôvodnej dozornej rady
Zuzana Kokavcová Členka Riaditeľka Odboru zakladateľských funkcií a privatizácie MDPT SR
Jozef Schmidt Člen Predseda Odborového združenia železničiarov
Imrich Sloboda Člen Člen dozornej rady ZSSK za zamestnancov
Zdroj: Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s., HN
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:49