StoryEditor

Nokia uviedla na trh nové modely

15.06.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Najväčší svetový výrobca mobilných telefónov, fínska spoločnosť Nokia, uviedol začiatkom týždňa na trh sedem nových modelov. Spoločnosť chce týmto krokom zaplniť medzery vo svojom výrobkovom rade a ochrániť svoj trhový podiel v Severnej a Latinskej Amerike.

Najväčší svetový výrobca mobilných telefónov, fínska spoločnosť Nokia, uviedol začiatkom týždňa na trh sedem nových modelov. Spoločnosť chce týmto krokom zaplniť medzery vo svojom výrobkovom rade a ochrániť svoj trhový podiel v Severnej a Latinskej Amerike, uviedla agentúra Reuters.
Spoločnosť Nokia stratila v roku 2004 časť podielu na trhu kvôli nedostatku atraktívnych mobilov s fotoaparátom strednej triedy a sklápacích modelov. Bola preto prinútená výrazne znížiť ceny svojich výrobkov.
V apríli sa spoločnosť vzchopila, keď ohlásila nečakane lepšie príjmy za prvý štvrťrok. Zároveň si Nokia obnovila postavenie firmy, ktorá vyrába každý tretí mobilný telefón predaný vo svete.
Analytici nové modely uvítali. Väčšina z nových modelov sa vyznačuje posuvným otváraním a je vybavená fotoaparátom s rozlíšením až dva megapixely. Tri z nových modelov sú prispôsobené pre technológiu CDMA, ktorú na konci minulého roka využívalo 45 percent mobilov v Spojených štátoch amerických.
Nokia v apríli oznámila, že jej najboľavejším miestom sú trhy v Severnej a Latinskej Amerike, kde ju americká Motorola a juhokórejská spoločnosť Samsung pripravili o podiel na trhu.
"Novými modelmi sme doplnili výrobkové portfólio. Zamerali sa na správne segmenty ako sú CDMA a G3, namiesto toho, aby sme sa usilovali o senzačné výrobky, čo je dobrá stratégia," uviedol analytik Nokie Gartner Nick Ingelbrecht.
Hovorkyňa Nokie Arja Suominenová vyjadrila presvedčenie, že spoločnosť prekročí svoj tohtoročný cieľ uviesť na trh 40 nových modelov. Vrátane už predstavených siedmich modelov ich na tento rok ohlásila už 33. Posledné nové modely sa dostanú do obchodov v treťom a štvrtom štvrťroku tohto roka, uviedla hovorkyňa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:15