StoryEditor

USA schválili expanziu rafinérií

12.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Snemovňa reprezentantov USA schválila tesnou väčšinou zákon, ktorý bude uľahčovať výstavbu nových ropných rafinérií. V Spojených štátoch amerických sa za posledných takmer 30 rokov nepostavila žiadna nová ropná rafinéria a pre nedostatok kapacít, ku ktorým došlo práve s nedávnym hurikánom Katrina a Rita, prudko vzrástli ceny benzínu nielen v USA, ale aj na ostatných trhoch vo svete.
Zákon, ktorý navrhol republikánsky poslanec Joem Barton, bol schválený 212 hlasmi, zatiaľ čo 210 poslancov bolo proti. Nová legislatíva zjednoduší povoľovanie, pričom hlavné právomoci pri rozhodovaní zákon dáva ministerstvu energetiky a zároveň poskytuje na výstavbu nových ropných rafinérií opustené vojenské základne na federálnej pôde.
Zákon ďalej poskytne federálne garancie rafinériám, ktorých projekty sa omeškajú v kvóli žalobám a regulačným problémom. Rovnako zákon obmedzí počet povinne vyrábaných zmesí benzínu, vyhovujúcich rôznym normám znečistenia ovzdušia, na šesť z doterajších 17.
Americký prezident George W. Bush schválenie zákona ocenil. "V našej krajine sa nové ropné rafinérie nestavali od roku 1976 a nedávne prerušenie dodávok v súvislosti s hurikánmi Katrina a Rita ukázalo, že ďalšie rafinérske kapacity sú pre nás životne dôležité," uviedol Bush.
Proti schváleniu zákona hlasovali všetci demokrati, ku ktorým sa pridalo aj niekoľko republikánskych poslancov zo severovýchodných oblastí Spojených štátov. Odporcovia označili nový zákon za prospešný len pre veľké ropné koncerny, ktorý však nezníži energetické náklady najmä pre tie skupiny, ktoré v zimnom období kúria vykurovacími olejmi. Obávajú sa tiež zvýšeného znečistenia ovzdušia, a to aj napriek tomu, že kontroverznú klauzulu o výnimke zo zákona o čistote ovzdušia Barton nakoniec vypustil.
Schvaľovanie zákona bolo značne komplikované, pretože na začiatku sa zdalo, že podporu nezíska. Šéfovia republikánov však zariadili odklad hlasovania a medzitým sa im podarilo prehovoriť niektorých odmietavo naladených spolustraníkov k zmene postoja. Tieto postupy demokrati označili za hanebné a za "hanbu snemovne".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 14:48