StoryEditor

Odbory predávajú podiely vo firmách

10.01.2005, 23:00

Nemecké odbory plánujú odpredať najdôležitejšie podiely v súkromnom sektore. Helmut Balthasar, člen predstavenstva odborárskeho holdingu BGAG, pre denník Financial Times Deutschland uviedol, že sa mienia stiahnuť z oblastí, v ktorých už angažovanosť odborov nie je potrebná. Podľa jeho slov preverujú najmä podiely v stavebnej sporiteľni BHW, v hypotekárnej banke Allgemeine Hpothekenbank Rheinboden (AHBR) a celý rad investícií do nehnuteľností.
"Na konci tohto procesu bude stáť otázka, či BGAG zostane vo svojej súčasnej forme," povedal Balthasar. Podľa neho však zatiaľ nie je isté, či odbory predajú 39,1 percenta v BHW, ktorej trhová hodnota presahuje 700 miliónov eur, a 50 percent v AHBR.
V prospech predaja hovorí fakt, že finančná situácia odborov sa pre klesajúci počet členov čoraz viac zhoršuje. BGAG, ktorý patrí jednotlivým odborovým organizáciám a Združeniu odborových organizácií (zhruba 20 percent), by sa mal zamerať na kľúčové úlohy, napríklad vydavateľstvo združenia a odborné vydavateľstvo publikácií z oblasti pracovného a sociálneho práva. Za oblasť, ktorá nespadá do týchto úloh, považuje Balthasar investície do nehnuteľností. Tie boli podľa neho potrebné iba v čase obnovy Nemecka po znovuzjednotení. Medzi najväčšie realitné spoločnosti dlhý čas patrila odborárska Neue Heimat, ktorá však v 80. rokoch skolabovala a odborársku banku BfG priviedla na pokraj bankrotu.
Podľa denníka ďalším dôvodom predaja podielov sú pretrvávajúce problémy AHBR, ktoré akcionárov stáli viac než 650 miliónov eur. Balthasar však tento údaj nepotvrdil. Informácie, že finančný dozorný úrad BaFin požaduje ďalšiu injekciu zhruba 600 miliónov eur, BGAG odmietol komentovať. Táto suma by mala pokryť hroziace straty zo starých neúspešných obchodov s nehnuteľnosťami vo východnom Nemecku. Hoci Balthasar neuviedol žiadnu sumu, vo finančných kruhoch sa hovorí o 100 miliónoch eur.
BGAG už v minulosti predal niektoré veľké podiely, napríklad začiatkom 90. rokov predal bývalú Bank für Gemeinwirtschaft a Diba Allgemeine Deutsche Direktbank už dva roky patrí holandskému koncernu ING.
Zložitá situácia nemeckých odborov sa pritom prejavila už v roku 2003, keď odborovej organizácii Verdi chýbalo v rozpočte 59 miliónov eur. Jej prezident Frank Bsirke pre denník Die Welt vtedy uviedol, že v roku 2007 chcú predložiť vyrovnaný rozpočet. Preto prijali množstvo opatrení. Odbory od januára 2004 zrušili 800 z 5-tisíc pracovných miest, obmedzili náklady, zlepšili príjmy z príspevkov a do roku 2007 plánujú znížiť počet členov predstavenstva zo 16 na 11.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:17