StoryEditor

Slovenské plynárenstvo je na dobrej ceste

03.06.2005, 00:00

Pätnásť rokov od založenia Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) je vhodnou príležitosťou zamyslieť sa nad tým, kde sa SPP nachádza a kam smeruje.
Náš podnik síce slávi pätnásť rokov, ale plynárenstvo existuje na Slovensku už 149 rokov. SPP a jeho predchodcovia vždy boli významnou súčasťou hospodárstva. Veríme, že to tak zostane aj v budúcnosti. Okrem spoľahlivých a bezpečných dodávok zemného plynu musíme riešiť aj úlohy, ktoré prináša nová doba. Od roku 2002 podnik prechádza hlbokými zmenami. Tieto zmeny vychádzajú jednak z plynárenskej direktívy EÚ a slovenskej energetickej legislatívy, ale aj z potreby prispôsobiť sa čoraz náročnejším požiadavkám zákazníkov.
SPP musí oddeliť časti svojich činností do právne samostatných subjektov. Očakávame, že táto zmena bude mať dosah na viac než polovicu našich zamestnancov, ktorí budú pracovať v nových spoločnostiach. Pre zákazníkov to bude znamenať, že budú obchodovať nie s jedným partnerom, ale s viacerými spoločnosťami skupiny SPP.
Nová legislatíva zároveň vyžaduje od SPP, aby zaviedol nové podmienky pre distribúciu zemného plynu. Distribúcia bola pôvodne neoddeliteľnou súčasťou zásobovania, nedávno sa z nej stala samostatná služba, ktorú si zákazníci môžu objednávať osobitne. Umožňuje im to nakupovať plyn aj od iných predajcov než je SPP. V súčasnosti prebiehajú rozsiahle práce, ktoré majú túto novú službu uľahčiť.
Súbežne s týmito zmenami v SPP prebieha aj reštrukturalizácia, ktorej výsledkom budú lepšie zákaznícke služby a čo najvyššia efektivita ich poskytovania. Okrem iného to znamená postupný prechod od tradičného prístupu, keď sme so zákazníkom komunikovali len lokálne a osobne počas bežných úradných hodín, k poskytovaniu poradenstva a vybavovaniu požiadaviek cez telefón a elektronické médiá. Takto budeme klientom k dispozícii okamžite a počas celého dňa.
Mení sa aj plynárenský svet okolo Slovenska. Veľkou, ak nie kľúčovou výzvou pre európsky plynárenský priemysel, je rastúci energetický dopyt vo svete. Z ázijských krajín, najmä z Číny, sa stávajú priemyselné veľmoci, ktoré potrebujú stále viac energie. Prináša to súperenie odberateľov energetických surovín a tlak na rast ich cien. Ako predstavitelia európskeho plynárenstva musíme tieto zmeny akceptovať a zabezpečiť si dostatok zdrojov. Na vyjednávanie máme síce dostatočne silnú pozíciu, ale nesmieme zabúdať, že neexistujú žiadne záruky, že dostupný zemný plyn bude automaticky naďalej prúdiť do Európy, a nie do iných častí sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 03:50