StoryEditor

O väčšine podvodov vo firmách audítori vedeli

28.04.2005, 00:00
Jedna zo štyroch svetových audítorských spoločností Deloitte & Touche sa tento týždeň dohodla s Komisiou pre burzy a cenné papiere v USA (SEC) na rekordnom vyrovnaní za svoju úlohu v prípade zbankrotovanej telekomunikačnej spoločnosti Adelphia Communications.Finančné vyrovnanie vo výške 50 miliónov je najvyššou jednorazovou sumou, na akej sa kedy audítorská firma so SEC dohodla. Dohoda Deloitte so SEC prichádza len deň po obdobnej dohode, tentoraz zdecimovanej audítorskej firmy Arthur Andersen a vyrovnania museli urobiť aj ďalší audítori.

Jedna zo štyroch svetových audítorských spoločností Deloitte & Touche sa tento týždeň dohodla s Komisiou pre burzy a cenné papiere v USA (SEC) na rekordnom vyrovnaní za svoju úlohu v prípade zbankrotovanej telekomunikačnej spoločnosti Adelphia Communications. Ako uviedla agentúra Reuters, finančné vyrovnanie vo výške 50 miliónov je najvyššou jednorazovou sumou, na akej sa kedy audítorská firma so SEC dohodla. Tak ako vždy, spoločnosť nepriznala ani nepoprela svoju vinu. Polovicu zo spomínanej sumy dostane priamo SEC, zvyšok bude určený ako príspevok do fondu na kompenzáciu akcionárov Adelphie.

Nekvalitná práca
Telekomunikačná firma je už od roku 2002 v režime ochrany pred veriteľmi po krachu, ku ktorému ju doviedli podvody rodiny Rigasovcov, zakladateľov firmy. Podľa oficiálneho oznámenia SEC Deloitte neodviedla kvalitnú prácu a neprišla na podvody vedenia spoločnosti Adelphia. Audítor mal zistiť, že Adelphia nelegálne vyčlenila dlh vo výške 1,6 miliardy dolárov z hospodárskych výsledkov, zatajila určité obchodné transakcie a nadhodnotila majetok akcionárov. Prípad sa dotkne aj samotnej rodiny Rigasovcov. Tí sa v snahe uzatvoriť kauzu, ktorá by ich inak mohla stáť súdne konanie a možný trest, vzdajú vyše 95 percent svojho majetku.
Deloitte však z problémov ešte vonku nie je. Komisia okrem iného odsúdila firmu aj za jej údajné sporné aktivity v dnes už skrachovanom výrobcovi obuvi a koženého tovaru Just for Feet. Audítor súhlasil s vyrovnaním vo výške 375-tisíc dolárov a dvaja jeho zamestnanci Steven Barry a Karen Bakerová dostali zákaz na audit všetkých na burze kótovaných amerických firiem.

Z 85-tisíc len 200 zamestnancov
Dohoda Deloitte so SEC prichádza len deň po obdobnej dohode, tentoraz zdecimovanej audítorskej firmy Arthur Andersen. Tá kedysi patrila do tzv. Veľkej päťky svetových audítorov, no jej osud spečatila kauza energetického koncernu Enron, ktorý skrachoval v decembri 2001. Andersen bol obvinený a uznaný vinným zo skartovania kľúčových materiálov o aktivitách v Enrone a audítorskú činnosť musel ukončiť. Okrem Enronu však robil audit aj v neskôr skrachovanom telekomunikačnom gigantovi WorldCom a podľa denníka The Wall Street Journal Europe sa práve v tejto kauze dohodol s poškodenými akcionármi na vyrovnaní vo výške 65 mil. dolárov. Suma to síce nie je veľká, vychádza však zo súčasných finančných možností audítora.
Ako uviedli The Financial Times, ešte v roku 2001 bola spoločnosť jednou z najväčších audítorských firiem, vo svete zamestnávala 85-tisíc ľudí a jej príjmy za spomínaný rok dosiahli 9 miliárd dolárov. V súčasnosti má na území USA iba 200 zamestnancov a sústredí sa len na vyrovnania s poškodenými akcionármi ňou auditovaných firiem. Andersen je aj poslednou žalovanou spoločnosťou v kauze WorldCom. Doteraz už viac než 12 firiem súhlasilo s vyrovnaním voči poškodeným akcionárom v celkovej výške okolo 6 miliárd dolárov.

O osude PwC môže rozhodnúť AIG
Po prípade Enron sa zdalo, že Andersen bude jedinou čiernou ovcou v obrovskom audítorskom priemysle. Ako sa však po začatí rozsiahleho vyšetrovania vo viacerých firmách ukázalo, opak je pravdou. Pozornosti SEC sa nevyhli ani ďalšie veľké mená, okrem Deloitte & Touche aj ďalšie z pôvodnej Veľkej päťky -- KPMG a PricewaterhouseCoopers (PwC).
Podľa internetovej stránky Compliance Reporter, poradenská firma BearingPoint (pôvodne spojená s KPMG) informovala, že Komisia pre burzy a cenné papiere začala neoficiálne vyšetrovanie audítorských praktík KPMG. Vyšetrovanie pritom neprichádza pre audítora v najlepšom čase. Spoločnosť očakáva, že za prvý štvrťrok, ako aj za celý rok 2005 zaznamená stratu. Navyše, minulý týždeň uzatvorila so SEC dohodu o vyplatení odškodného vo výške 22 mil. dolárov akcionárom výrobcu kopírovacích zariadení Xerox. KPMG bola jeho audítorom a vyšetrovanie zo strany SEC ukázalo, že KPMG tolerovala falšovanie hospodárskych výsledkov, ktoré mali zakryť straty Xeroxu dosahujúce asi 3 mld. dolárov.
Pokutu má už na svojom konte aj PwC, inak najväčšia z audítorských firiem. Tá v roku 2003 zaplatila jeden milión dolárov za chybný audit jednej z telekomunikačných firiem, ešte väčšie problémy jej však môže pripraviť americký poisťovací gigant AIG, ktorý tiež začala SEC vyšetrovať pre účtovné podvody. AIG koncom marca priznala, že nadhodnotila svoju účtovnú hodnotu o 1,7 miliardy dolárov, čo ju od polovice februára, keď sa vyšetrovanie začalo, stálo 40 miliárd dolárov na trhovej kapitalizácii. PwC je hlavným audítorom spoločnosti a podľa informácií Fox News aj ona dostala predvolanie pred komisiu. Ak by sa potvrdilo, že audítorská činnosť PwC v AIG "nedosahovala stanovenú úroveň", malo by to vážne dôsledky na reputáciu ďalšieho svetového audítora.

Firemná smrť pred Najvyšším súdom
V noci na dnešok Najvyšší súd USA vstúpil do sporu audítorov a americkej vlády, či je možné použiť tzv. trest smrti pre podniky, keď opäť otvoril prípad likvidácie audítora Arthur Andersen. Aj keď ide o technickú stránku kauzy (či boli zákony na súde správne interpretované pre porotu, ktorá rozhodla o likvidácii audítora), otvorenie prípadu rozvírilo diskusie, či je možné zničiť celú firmu aj s tisíckami zamestnancov namiesto toho, aby sa vyšetrovanie zameralo na zodpovedných jednotlivcov. Akékoľvek rozhodnutie súdu bude mať dôsledky pre všetky budúce trestnoprávne konania voči firmám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 21:37