StoryEditor

Mzdy v priemysle klesli

09.11.2006, 23:00
Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnancov v priemysle sa v treťom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim znížila takmer o 500 korún.

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnancov v priemysle sa v treťom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim znížila takmer o 500 korún. Kým za mesiace apríl až jún zarobili zamestnanci priemyslených odvetví v priemere 19 142 korún, za nasledujúce tri mesiace ich mzda klesla na 18 634 korún. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu.
Dôvodov je podľa analytikov niekoľko: Je to jednak trend menšej dynamiky rastu miezd v priemysle vôbec, ale najmä vplyv sezónnych faktorov. "V druhom kvartáli majú tendenciu tlačiť priemernú mzdu nahor najmä vyplatené odmeny za prvý polrok," vysvetľuje analytik Tatra banky Juraj Valachy.
Koncom tohto roka sa však vôbec netreba báť ďalšieho poklesu miezd v priemysle, tvrdia analytici. Práve naopak, očakávajú ich výrazný medzikvartálny nárast. S pozitívnym sezónnym vplyvom vyplácania odmien, no v oveľa väčšom rozsahu, možno totiž podľa analytika Eduarda Hagaru z ING Bank počítať aj v štvrtom kvartáli. "Keďže je ročný rast miezd v priemysle na úrovni šiestich percent reálne dosiahnuteľný, priemerná mesačná nominálna mzda v priemysle by mohla ku koncu roka prevýšiť úroveň 21-tisíc korún," potvrdzuje Valachy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:38