StoryEditor

Itinerár podielovými fondmi (11)

25.10.2002, 00:00
Čo je to podielový list?
odpovedá Vladimír Gešperík, portfóliový manažér J & T Asset Management
Podielový list je cenný papier znejúci na jeden alebo viac podielov príslušného podielového fondu. Je s ním spojené právo podielnika na príslušnú časť z celkového majetku podielového fondu. Klient sa môže rozhodnúť, či bude mať podielový list doma alebo v úschove správcovskej spoločnosti, resp. u depozitára. Ak ho nechá u správcu fondu, dostane konfirmáciu o vydaní podielov. Konfirmáciou je klient oprávnený požiadať správcu fondu o vyplatenie aktuálnej hodnoty svojich podielov (pri otvorenom podielovom fonde). Klient dostane podielový list znejúci na počet podielov po pripísaní prostriedkov na účet fondu, ktoré klientovi za jeho investíciu prináležia. Podielový list obsahuje meno správcu fondu a podielového fondu, údaje o počte podielov a identifikačné údaje klienta. Podielové listy sú tlačené na špeciálny typ papiera so špecifickou vodotlačou. Ak klient uvažuje o osobnej držbe podielového listu mal by zvážiť aj možné riziká takéhoto kroku. Podielnik v takom prípade znáša riziko možnej straty alebo odcudzenia. V prípade, že takáto situácia nastane, klient je povinný predložiť spoločnosti čestné prehlásenie, že daný podielový list skutočne nevlastní. Nový podielový list mu bude vydaný až po určitom čase, potrebnom na vybavenie záležitostí. Všetkým klientom našej spoločnosti, ktorí investovali na účet niektorého z fondov, je zaslané potvrdenie o nákupe bez ohľadu na to, či je podielový list v bezplatnej úschove alebo je vydaný klientovi. Spoločnosť si neúčtuje žiadny poplatok za úschovu podielového listu u depozitára. Depozitárom môže byť iba banka a podielové listy sú uložené v jej trezorovej úschove. V prípade krádeže je tak zodpovedná banka, v našom prípade ČSOB. Podielové listy uzatvorených podielových fondov sú verejne obchodovateľné. Tým podielnikovi prislúcha právo odpredať podielový list na verejnom trhu prostredníctvom licencovaného subjektu, ktorým je napríklad obchodník s cennými papiermi.
Aké daňové povinnosti má podielnik podielových fondov?
odpovedá Vladimír Bencz, riaditeľ správcovskej spoločnosti Investičná a Dôchodková
Každá daňová povinnosť súvisiaca s vlastníctvom podielových listov vychádza zo zákona číslo 366/1999 o daniach z príjmov. S vlastníctvom podielových listov sú v zásade spojené dva typy výnosov a to dividendový výnos a kapitálový výnos. Tie sa zdaňujú odlišným spôsobom. Dividendový výnos sa zdaňuje podľa § 36 uvedeného zákona osobitnou sadzbou dane a kapitálový výnos sa zdaňuje podľa § 10 (ostatné príjmy) takou sadzbou dane, ktorá závisí od dĺžky obdobia, počas ktorého fyzická osoba vlastnila podielové listy, a výšky dosiahnutého výnosu. Dividendový výnos predstavuje pre podielnika príjem určitej sumy, vyplácanej správcovskou spoločnosťou zvyčajne raz ročne po skončení kalendárneho roka. Z hľadiska daňového zákona ide o príjem z kapitálového majetku zdaňovaného osobitnou sadzbou dane vo výške 15 %. Zákon o kolektívnom investovaní presne stanovuje zdroje výnosov z majetku v podielových fondoch, z ktorých sú správcovské spoločnosti povinné v plnej výške vyplácať dividendy podielnikom. Ide o výnosy, ktoré pokiaľ plynú zo zdrojov na území SR sú zdaňované "pri zdroji", inak sa zdaňujú až pri výplate dividend podielnikom. Osobou povinnou zaplatiť daň je podielnik, ale daň za neho odvádza správcovská spoločnosť. Podielnik tak dostane už zdanené dividendy a nemusí podávať žiadne daňové priznanie vzťahujúce sa k tomuto príjmu. Druhým typom výnosu je kapitálový výnos, plynúci z rozdielu cien podielových listov pri ich nákupe a spätnom odkúpení správcovskou spoločnosťou. Výnos sa znižuje o výdavky spojené s nadobudnutím podielového listu (vstupný či výstupný poplatok do podielového fondu). Záporný rozdiel sa do základu dane fyzických osôb nezapočítava. Kladný rozdiel je v zmysle zákona o daniach z príjmu v sume neprevyšujúcej 50 000 Sk v kalendárnom roku oslobodený od dane. Platí to iba pre podielové listy vydávané slovenskými správcovskými spoločnosťami. Po uplynutí lehoty troch rokov od nadobudnutia podielových listov je výnos z predaja podielových listov pre podielnika oslobodený od dane bez obmedzenia jeho výšky. Výnosy z predaja podielových listov si zdaňuje každý podielnik individuálne.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/peniaze-a-investicie, menuAlias = peniaze-a-investicie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:27