StoryEditor

Volebná komisia rozdá vstupenky do parlamentu

26.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nových 150 poslancov zo šiestich politických strán - Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS, SMK, ĽS-HZDS a KDH si po týždni od parlamentných volieb prevezme osvedčenie o zvolení. V Sieni ústavy Bratislavského hradu im dnes osvedčenie odovzdá Ústredná volebná komisia. V prípade, že niektorý z nich si ho neprevezme, môže tak urobiť neskôr. Novozvolení poslanci sa však de jure stávajú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý poslanec sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát.
Zo 150 nových poslancov je 126 mužov a 24 žien. Do parlamentných lavíc opätovne zasadne 84 poslancov, ktorí pôsobili v snemovni v niektorom z minulých volebných období alebo majú skúsenosti z pôsobenia v bývalom česko-slovenskom federálnom zhromaždení. Svoj mandát si nepretržite od roku 1990 udržali viacerí zákonodarcovia. "Služobne najstarším" poslancom je bývalý predseda Slovenskej národnej rady z roku 1990 František Mikloško (KDH). Šiestykrát obhájil mandát Pál Csáky z SMK. Počas dvoch funkčných období vo Federálnom zhromaždení ČSFR v Snemovni ľudu alebo v Snemovni národov pôsobili Vladimír Mečiar a Milan Rehák (obaja ĽS-HZDS). Svoje zastúpenie vo federálnom zákonodarnom orgáne malo aj KDH v osobách Pavla Hrušovského a Júliusa Brocku a SNS Jána Slotu. Dnešnú SMK zastupovali Béla Bugár (vtedy Maďarské kresťanskodemokratické hnutie) a Miklós Duray (vtedy Spolužitie) a federálnym poslancom bol i dnešný člen Smeru-SD Boris Zala (vtedy Sociálnodemokratická strana Slovenska).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:49