StoryEditor

Nikto sa s vami nebaví? Skúste chatbot

24.10.2006, 00:00
Naprogramovaní chateri ešte nedokážu nahradiť ľudskú komunikáciu.

Alice je sympatická bruneta s modrými očami, má okolo 25 rokov. Na pozvanie na drink odpovie bez váhania o. k. Nemá svoj obľúbený podnik, zavolať ju teda môžete tam, kam chcete. Najradšej má kávu, pri otázke na alkohol zmení tému a prejde na svojich domácich maznáčikov. A, samozrejme, nezabudne dodať, že okrem nich má rada aj svojho chatujúceho partnera. Ľahká korisť? Ani nie.
Stretnúť sa s ňou mohla približne polovica používateľov internetu na Slovensku, práve toľkí totiž viac či menej pravidelne navštevujú chatové stránky.
Pri konverzácii cez web ich však môže čakať malé prekvapenie. Diskusné témy venované sexu, zoznamke, koníčkom, športu či len nezáväznému porozprávaniu totiž nie sú len doménou ľudí. Zoznámte sa preto s chatbotom. A neskúšajte si s ním dať rande. Nepríde. Je to totiž program.
Alice je jeden z najznámejších chatbotov, ktorý uspel už aj v súťaži o takzvanú Loebnerovu cenu pre najlepší program približujúci sa ľudskej konverzácii. Jej posledným víťazom sa stal Rollo Carpenter, tvorca chatbotu Joan. Komunikujú v angličtine, slovenský "umelý chater" sa zatiaľ na sieti neobjavil.
Nenahradí človeka
Od písania si s chatbotom nečakajte žiadne zázraky. "Určite nenahradí komunikáciu so živým človekom," myslí si šéf internetového portálu azet.sk Milan Dubec. Súčasné programy dokážu udržiavať pomerne slušnú konverzáciu, pokiaľ sa však stretnú s otázkou, ktorú nedokážu na základe svojej databázy identifikovať, preskočia na inú tému. A tak z diskusie o posedení v kaviarni skočia napríklad na vzťah k domácim zvieratám. Niektorým používateľom to však stačí.
Základom fungovania klasických chatbotov je analýza kľúčových slov či fráz. Na ne dokážu následne vygenerovať odpovede tak, aby sa dialóg vyvíjal viac-menej logickým smerom. A to bez toho, aby si program "uvedomil", o čom sa so svojím ľudským partnerom vlastne zhovára. Napríklad na vetu som unavený zareaguje otázkou, a prečo si unavený? Niektoré programy sa už viac približujú takzvanej AI (Artificial Intelligence), čo označuje "múdre" stroje. Je to už umelá inteligencia? Zatiaľ nie.
Majú budúcnosť
Dôkazom je aj to, že chatboty ešte stále nezvládajú Turingov test. Ten slúži na preverenie, či sa umelá inteligencia správa skutočne inteligentne. Slúži na to porovnávanie s človekom. Ten sa posadí do jednej miestnosti, napíše otázky, na ktoré za stenou odpovie buď človek alebo počítač. Pokiaľ nespozná, či odpoveď vypracoval človek alebo stroj, spĺňa program Turingov test.
Ako dlho bude trvať, kým to niektorý zvládne? "Je možné, že o desať, pätnásť rokov sa muž nebude doma zhovárať s manželkou, ale pôjde sa vyžalovať chatbotu, ktorý mu bude odpovedať presne tak, ako by si prial," myslí si Dubec. Jeho tvorca sa následne môže tešiť na stotisíc dolárov, čo je odmena za zlatú medailu Leobnerovej ceny. Tá je určená autorovi programu, ktorý presvedčí polovicu porotcov, že tak po vizuálnej stránke, ako aj úrovňou odpovedí, môže ísť o človeka. Kto sa potom nechá na chate oklamať, má smolu. Na svoju Alice bude v kaviarni čakať zbytočne. Nepríde. Bude to totiž program.

Umelá inteligencia nás neohrozí
O vývoj umelej inteligencie sa ľudia usilujú už päťdesiat rokov. Reálny efekt však ich snaha prináša až v súčasnosti. S privretím oka sa za fenomén umelej inteligencie dajú považovať niektoré systémy umožňujúce riešiť intelektuálne ťažké úlohy. "Dobrým príkladom sú expertné systémy, ktoré sú schopné v určitej diagnóze nahradiť experta či systémy riešiace algoritmy na vyhľadávanie či odvodzovanie nových znalostí," vysvetlil Ján Paralič, docent Katedry kybernetiky a umelej inteligencie na Technickej univerzite v Košiciach.
K vývoju plnohodnotného umelého partnera v chatovej komunikácii sa však stavia skepticky. Ako upozornil, zvládnuť celý záber prirodzeného ľudského jazyka by bolo mimoriadne komplikované. "V prípade intelektuálneho partnera so schopnosťou rozmýšľať ide o beh na dlhé trate," myslí si Paralič. A to napriek tomu, že napríklad v robotickej oblasti prebieha výskum zameraný na to, aby robot vnímal či prejavoval emócie. Stále je to však veľmi ďaleko od toho, aby nadobudol určitú formu vlastného vedomia.
Názory, ktoré varujú pred vývojom príliš inteligentných strojov tak zatiaľ nie sú namieste. Ohrozenie môžu priniesť skôr zlyhania programov ovládajúcich dôležité zariadenia či dodávky napríklad vody. "Vlády strojov sa však báť určite nemusíme," uzavrel Paralič.

Adresy na vybrané chatboty
http://www.alicebot.org
http://www.jabberwacky.com
http://www.ellaz.com/AI/

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:22