StoryEditor

Pýcha Slovenska po kalamite

07.07.2005, 00:00
Vysoké Tatry sú najväčšou pýchou Slovenska, ktorú však vlani postihla zničujúca víchrica. Na ich úpätí leží rovnomenné mesto zložené z jedenástich osád, ktoré je svojou rozlohou 398 kilometrov štvorcových paradoxne najväčšie na Slovensku.

A kde je to mesto? Pýtali sa v minulosti zrejme mnohí prekvapení návštevníci, keď zbadali v lesoparku kde-tu roztrúsené hotely, penzióny, vily, či kúpeľné domy. Keďže stromy v novembri 2004 zväčša popadali ako polámané zápalky, odrazu sa naskytla scenéria voľne pripomínajúca nudistickú pláž. Aj tá je však pre návštevníkov atraktívna. Paradox? Ani nie. Mnohí Tatranci s pocitmi na pomedzí nevôle a úsmevu spomínajú na zvedavých českých, poľských či maďarských "turistov", ktorí v prvých mesiacoch po kalamite húfne prichádzali, aby si nafilmovali či nafotografovali poničené pásy lesa -- ich autá pritom blokovali premávku na úzkych cestách.
Pred letnou sezónou. Do Starého Smokovca sa zbiehajú cesty zo Štrbského plesa (15 km), z Popradu (13 km) a Tatranskej Lomnice (6 km). Zároveň ide o železničný uzol tatranskej elektrickej železnice.
"Aj keď nám to mnohí vyčítajú, ceny za ubytovanie v Tatrách po kalamite neklesli. Ťažko by aj mohli, veď ceny energií stále stúpajú. Uplynulá zimná sezóna bola skvelá, dokonca lepšia ako pred kalamitou, letná sezóna sa ukazuje byť veľmi dobrá," hovorí Marie Perglerová zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry.
Vysoké Tatry ako typické dvojsezónne mesto napriek nelichotivým prognózam po kalamite neskolabovali. Väčšinu klientely podľa miestnych tvoria "konzumenti dovoleniek", menej nároční voči sebe, o to však prísnejší voči poskytovaným službám. Obvykle si už dávno odvykli od ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 06:05