StoryEditor

Vašečka: Pretrváva strach pred cudzím

19.05.2003, 00:00
Rozhovor Formátu s Michalom Vašečkom, sociológom, analytikom Inštitútu pre verejné otázky.

Prečo podľa vás existuje na Slovensku rasizmus?
Európa považuje rozdielnosť kultúr za niečo, čo je prirodzené, a Slovensko je jej súčasťou. Z rasového hľadiska bola slovenská spoločnosť vždy pomerne veľmi homogénna. Ľudia inej farby pleti sa vnímajú ako súčasť spoločnosti, ktorá nie je integrálna. Celkovo v slovenskej spoločnosti ešte stále pretrváva strach pred niečím, čo je cudzie. Slovenská spoločnosť vždy žila v etnicky zmiešanom prostredí, a z toho by sa dala vyvodiť hypotéza, že bude dobre pripravená aj na toleranciu voči rasovo iným osobám.
A nie je to tak? Vo Vízii vývoja SR do roku 2020 hovoríte, že napriek holokaustu, presunom obyvateľstva režimami v 40. až 90. rokoch minulého storočia je Slovensko najviac etnicky rôznorodou krajinou strednej Európy.
Problém je v tom, že slovenská spoločnosť vždy žila v prostredí, ktoré bolo síce etnicky pestré, ale z príjmového hľadiska jednoliate. Slováci v minulosti vždy žili v chudobe a tí, ktorí boli etnicky iní, žili väčšinou na inej úrovni. Elity boli maďarské, nemecké, židovské, v istom čase české a Slováci si chronicky zvykli na to, že sme si rovní v chudobe. A ten, kto je iný, j...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:10