StoryEditor

Pomoc pre európsku vedu a výskum

Projekt Mobilitné centrá pre vedecko-výskumných pracovníkov ERA -- Slovensko má pomôcť slovenským vedcom, ktorí sa chcú zúčastniť na stážach alebo výskumoch v krajinách Európskej únie.

Projekt Mobilitné centrá pre vedecko-výskumných pracovníkov ERA - Slovensko má pomôcť slovenským vedcom, ktorí sa chcú zúčastniť na stážach alebo výskumoch v krajinách Európskej únie. Podľa projektovej manažérky Silvie Kotoličovej "ide o jeden z krokov, ktorým sa aj na Slovensku chceme prihlásiť k napĺňaniu odporúčaní, ktoré vyplynuli z rokovaní Európskej rady v Lisabone v roku 2000. Je to náš vklad do posilnenia európskeho výskumného priestoru."
Mobilitné centrá postupne vznikajú v 33 krajinách Európy, čoskoro by ich už malo byť okolo dvesto. Sú súčasťou európskej siete mobilitných centier ERA - MORE. Podstatou trojročného projektu, ktorý bude trvať do roku 2006, je vytvorenie dvoch slovenských mobilitných centier pre vedecko-výskumných pracovníkov v Slovenskej akademickej informačnej agentúre (SAIA)v Bratislave a na Technickej univerzite v Košiciach (TU). "Mobilitné centrum môže prispieť k odbúravaniu bariér, ktoré pri mobilitách vedeckovýskumných pracovníkov stále existujú," povedala Katarína Košťálová, výkoná riaditeľka SAIA, pri otváraní centra v Košiciach.
Projekt financuje Európska komisia v rámci 6. rámcového programu a ministerstvo školstva. Centrá ponúkajú informácie v dvoch verziách - v anglickej a slovenskej. V domácom jazyku poslúžai najmä vedcom, ktorí chcú vycestovať do zahraničia, v angličtine pre prichádzajúcich vedeckovýskumných pracovníkov. Malé tímy pracovníkov mobilitných centier umožnia výskumníkom lepší prístup nielen k aktuálnym informáciám o možnostiach študijných a výskumných pobytov, ale najmä k praktickým informáciám spojeným s každodenným životom v danej krajine. V centrách poradia, kde sa v zahraničí ubytovať, ako sa môžu uplatniť rodinní príslušníci, poskytnú informácie o školách pre deti, bankách, doprave, sociálnom zabezpečení, zdravotnej starostlivosti, životných nákladoch. Výskumníci sa dozvedia, aké formality musia po príchode na výskumný pobyt v zahraničí absolvovať na rôznych úradoch (registrácia cudzincov, povolenie na pobyt a i.).

Národné portály
Súčasťou projektu je okrem už existujúceho európskeho portálu pre vedecko-výskumných pracovníkov (http://europa.eu.int/eracareers) vytvorenie národných mobilitných portálov. "Slovensko sa zaradilo medzi prvé krajiny, ktoré národný portál (www.eracareers.sk) sprístupnili odbornej verejnosti," dopĺňa Kotoličová. Sú prístupné aj na národnom mobilitnom portáli www.eracareers.sk, ktorý sa je ďalším zdrojom informácií aj v rámci už existujúceho Európskeho mobilitného portálu pre výskumných pracovníkov (http://europa.eu.int/eracereers). "Prečo eracareers? Mobilita sa úzko spája s kariérou vedeckého pracovníka. Nakoniec, pod podobnou adresou je zaregistrovaný aj európsky mobilitný portál," dodala Košťálová. Portál funguje od septembra a má dve verzie - slovenskú pre domácich výskumníkov a anglickú pre zahraničných vedeckovýskumných pracovníkov. Jeho cieľom je poskytovať na jednom mieste dostupné informácie o štipendiách a grantoch a pracovných príležitostiach, ktoré boli doteraz zverejňované na mnohých webových stránkach rôznych organizácií, alebo informácie o nich na internete úplne chýbali.

Kontaktné miesta
V rámci projektu ERA - Slovensko sa postupne vytvorí aj sieť mobilitných kontaktných bodov. Centrá v Bratislave a v Košiciach už oslovujú slovenské univerzity a ich fakulty, verejné a súkromné výskumné inštitúcie, ako aj organizácie, ktoré sú zapojené do poskytovania informácií a administrovania medzinárodných mobilít a výskumných programov. "Táto v úvodzovkách záchranná sieť na Slovensku bude mobility posúvať ďalej, propagovať vedu na Slovensku a možnosti, ktoré u nás sú, a zároveň uľahčiť mobility slovenských pracovníkov, ktorí odchádzajú do zahraničia," uzavrela Košťálová. Súčasťou siete budú univerzity, verejné a súkromné výskumné inštitúcie a organizácie, ktoré sú zapojené do poskytovania informácií a administrovania medzinárodných mobilít a výskumných programov.

Prečo sa do projektu ERA-Slovensko zapojila práve košická TU?
Prorektor univerzity pre vedecké činnosti a zahraničné styky profesor Karol Flórián hovorí, že TU sa chce čo najskôr a čo najširšie zapojiť do európskeho výskumného a vzdelávacieho priestoru. "Vari ako jedny z prvých sme v rámci vedy a výskumu zriadili oddelenie európskych projektov, prevažne s mladými ľuďmi, ktorí už majú skúsenosti s prostredím v Bruseli. Ovocím tejto snahy a činnosti je vstup univerzity do projektu ERA-Slovensko. Poskytujeme priestor i personálne kapacity, lebo chceme prispieť k výraznejšiemu zvýšeniu mobility výskumných pracovníkov. Veľa si sľubujeme aj z opačného smeru," povedal. Delegátka programového výboru 6. rámcového programu pre ľudské zdroje a mobility Marcela Groholová z TU Košice, ktorá v čase spúšťania projektu ERA a európskeho mobilitného portálu pôsobila aktívne na Generálnom riaditeľstve pre výskum v Bruseli, dopĺňa, že zámerom zapojenia univerzity do projektu ERA - Slovensko bolo zastrešiť európske zámery na Slovensku regionálne západ-východ krajiny i sektorovo. SAIA chce oslovovať mimovládne a štátne inštitúcie, TU univerzitné prostredie na Slovensku. Zuzana Lavrinová z Mobilitného centra v Košiciach potvrdzuje záujem vedeckých pracovníkov o služby centra. "Od otvorenia koncom septembra sa na portáli zaregistrovali tridsiati, osobne alebo elektronickou poštou to boli desiatky záujemcov. Sú prevažne z Technickej univerzity, ale aj z ďalších, najmä košických univerzít, prevažne z Univerzity veterinárskeho lekárstva a Univerzity P. J. Šafárika, doktorandi, mladí i skúsenejší výskumní pracovníci. Sú zvedaví, aké služby poskytujeme, ale chcú aj informácie spojené s vycestovaním od zahraničia," povedala Lavrinová s presvedčením, že všetky prekážky mobilít slovenských vedeckých pracovníkov budú vedieť pracovníci košického mobilitného centra prekonať.

Počet organizácií a zamestnancov výskumu a vývoja
 

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Počet organizácií 314 307 334 321 315 303 326 270
Počet zamestnancov 16 183 16 613 16 365 16 461 14 849 15 221 14 423 13 631

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:15