StoryEditor

Americká hypotekárna kríza ohrozuje aj spotrebu v eurozóne

07.08.2007, 13:48
Autor:
TASRTASR

Kríza slabo zaistených hypotekárnych úverov v USA, ktorú vyvolal pokles kurzov na finančných trhoch, môže podľa člena vedenia Európskej centrálnej banky (ECB), guvernéra Slovinskej národnej banky Marka Kranjeca, zastaviť rast spotreby v eurozóne. "Ak sa prejavia ešte väčšie problémy v dôsledku hypotekárnej krízy, môže to nepriaznivo ovplyvniť dopyt domácností," povedal guvernér v rozhovore pre nemecký denník Financial Times Deutschland.
Kranjecovo vyjadrenie signalizuje, že obavy časti Rady ECB z dôsledkov úverovej krízy v Spojených štátoch sú väčšie, než sa doteraz zdalo. Prezident ECB Jean-Claude Trichet sa minulý týždeň k tejto téme vyjadril viac-menej ľahostajne, zrejme v úsilí upokojiť trhy.
Spotreba sa dostala do centra pozornosti preto, lebo jej rast by popri exporte a investíciách mohol prispieť k tomu, že sa hospodársky vzostup udrží dlhší čas.
"Dúfam," povedal Kranjec, "že sa trhy upokoja. Ale dovtedy zrejme prídu z úverovej sféry ešte ďalšie zlé správy." Dodal, že "každý druh turbulencie zvyšuje neistotu".
Bankár kritizoval pred časom veľkú chuť hráčov finančných trhov riskovať. "Pokiaľ boli vyhliadky na získanie lacných peňazí, všetci sa hrnuli na trh. Vytvorila sa forma iracionálneho prehriatia," povedal. Teraz sa problematika začína pertraktovať iným spôsobom. ECB sleduje situácia s "mimoriadnou ostražitosťou", ale nie v zmysle, že prestane čo i len na chvíľku sledovať svoj hlavný cieľ - zachovanie cenovej stability.
Denník uviedol, že Kranjec priamo naznačil, že začiatkom septembra dôjde k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby ECB zo 4 na 4,25 %. K tomuto záveru dospel z nasledujúceho vyjadrenia: "My ako Rada ECB nemôžeme v súčasnosti robiť nič viac než denno-denne realizovať našu 'mimoriadnu ostražitosť'".
Pokiaľ ide o kurz eura, vyjadril sa optimisticky. "Sila eura odráža len dobrú kondíciu hospodárstva eurozóny," povedal Kranjec. Silné euro doteraz nepoškodilo ani jedného exportéra eurozóny. Ono má tlmiaci účinok na infláciu v nej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 11:46