StoryEditor

Silná česká koruna bude stáť Škodovku miliardy

24.10.2007, 14:44
Autor:
TASRTASR
Rekordná sila českej koruny bude stáť Škodovku v tomto roku niekoľko miliárd. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení mladoboleslavskej automobilky.

Česká koruna sa tento týždeň vyšplhala na rekordné úrovne voči euru aj doláru. "Už dlho pozorujeme posilňovanie českej koruny s obavami," uviedol hovorca Škody Jaroslav Černý. "Keďže vyvážame takmer 90 % z našej produkcie, sme konfrontovaní so stratami v ráde miliárd korún v porovnaní s minulým rokom," dodal Černý bez spresnenia očakávaného zníženia zisku.
Podľa Černého bude mať tento vývoj negatívny vplyv na zisk aj napriek tomu, že automobilka tradične zaisťuje svoje exportné tržby proti stratám vplyvom výmenných kurzov na niekoľko rokov dopredu. Černý tiež upozornil, že silná koruna zabrzdila investičné plány Škody.
Česká mena počas uplynulého roka posilnila o 18,2 % voči doláru a o 4,4 % voči euru. Koruna dosiahla v pondelok historické maximum voči doláru - 18,89 CZK/USD aj voči euru - 27,12 CZK/EUR. Fluktuácia meny rýchlo ovplyvňuje cenovú politiku a obchodné rozhodnutia spoločností v ČR, keďže je to jedna z najotvorenejších ekonomík na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:03