StoryEditor

Barel WTI dosiahol v piatok nominálny cenový rekrod

27.10.2007, 10:06
Autor:
TASRTASR

Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s termínom dodávky v decembri sa predával v piatok krátky čas na komoditnej burze v New Yorku po 92,22 USD, v prepočte 2 143,83 SKK, čo je jeho nominálny cenový historicky rekord. Do záveru obchodného dňa jeho cena klesla na 91,86 USD. Absolútny cenový rekord WTI pochádza z jari 1980, keď sa vtedy predával po 38 USD. Ekonómovia vypočítali, že pri zohľadnení vtedajšej kúpnej sily americkej meny sa vtedajšia cena barelu WTI rovná súčasným 10170 USD.

Analytici sa domnievajú, že cena barelu WTI má nezvrátiteľnú dynamiku rastu k hranici 100 USD a vyššie. Podľa nich to bude výsledok poklesu výmennej hodnoty dolára, súčasnej politiky Bieleho domu voči Iránu, konflikt medzi Tureckom a Kurdmi na severu Iraku, ale aj činnosti špekulantov s ropou, ktorí majú na jej súčasnej vysokej cenovej hladine nesporný podiel.

Po tom ako v stredu stál barel WTI po prvýkrát viac ako 90 USD vydal Sekretariát Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo Viedni vyhlásenie, v ktorom uviedol, že ropy na medzinárodnom trhu je dosť, ale že jej cena rastie v dôsledku aktivít súkromných investičných fondov, ktoré v obchode s ňou vidia jeden zo zdrojov ziskov, aby eliminovali svoje straty v iných oblastiach podnikania.

USA majú teraz strategické zásoby ropy 694 miliónov barelov, čo zodpovedá jej úplnému americkému dovozu za 57 dní. Kongres však schválil zákon, podľa ktorého sa americké strategické zásoby suroviny musia zvýšiť na 90 dní. Spojené štáty majú okrem toho pohotovostné zásoby ropy, ktorých objem je takmer 300 miliónov barelov. Tie majú k dispozícii rafinérie.

Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
(1 USD = 23,247 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:11