StoryEditor

Americká ekonomika rástla najrýchlejšie za posledné 4 roky

29.11.2007, 14:51
Autor:
TASRTASR

Americká ekonomika v 3. kvartáli výrazne zrýchlila svoje tempo a jej rast bol najvyšší za posledné 4 roky. Konjunkturálnym motorom bolo budovanie zásob zo strany spoločností a vysoký export. Neočakáva sa však, že by si americká ekonomika udržala takéto vysoké tempo aj v prebiehajúcom štvrťroku.
Ministerstvo obchodu dnes uviedlo, že miera rastu hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahla v uplynulom štvrťroku 4,9 %. Októbrový odhad uvádzal iba 3,9 %. Bol to najrýchlejší rast od 3. kvartálu 2003, kedy predstavoval 7,5 %. Revidovaná miera rastu prekvapila aj analytikov, ktorí v priemere prognózovali 4,5 %.
Ministerstvo reviduje prvý odhad dvakrát. Konečné číslo pre obdobie od začiatku júla do konca septembra zverejní 20. decembra.
Dnešná správa ukázala, že spoločnosti budovali svoje zásoby dvakrát rýchlejšie, než predpokladal prvý októbrový odhad. Zvýšenie zásob zrýchlilo rast a s najväčšou pravdepodobnosťou odráža hromadenie pred vianočnou sezónou. V prípade že vianočný predaj nenaplní očakávania, môže však byť brzdou rastu v budúcnosti.
Podľa ekonómov pokračujúci prepad na trhu s bývaním a pokles spotrebiteľskej dôvery ochladia ekonomiku v 4. kvartáli. Tvrdia tiež, že sa zvyšuje riziko upadnutia do recesie v budúcom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:39