StoryEditor

Štátny čínsky investičný fond vložil 3 mld. USD do akcií Blackstonu

27.06.2007, 10:17
Autor:
TASRTASR

Čínska vláda urobila dnes veľký krok k rozbehnutiu činnosti štátneho investičného fondu, ktorý by mal výraznejšie zhodnotiť časť devízových rezerv krajiny. Ešte koncom marca, kedy bol oficiálne zverejnený ich stav, dosiahli ekvivalent 1,2 bilióna USD, v prepočte 30,265 bilióna SKK.
Fond, ktorý dostáva k dispozícii 200 miliárd USD, už vložil 3 miliardy USD do nákupu 10 % akcií súkromného amerického investičného fondu Blackstone.
Čína doteraz investovala väčšinu svojich devízových rezerv do úplne bezpečných, ale pomerne nízko úročených amerických štátnych cenných papierov.
Čínska vláda sa pri koncipovaní investičného fondu opierala o skúsenosti podobnej singapurskej inštitúcie. Tá už niekoľko rokov lepšie zhodnocuje menové rezervy štátu. Dosahuje to odvážnejšími rozhodnutiami o ich použití. Čínska agentúra, ktorej názov ešte nebol zverejnený, bude vkladať prostriedky do nákupu verejne obchodovaných akcií kvalitných firiem na celom svete, do nákupu nehnuteľností a bude vstupovať ako podielnik aj do súkromných investičných fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:44