StoryEditor

DDS Tatra banky so stratou 546 tis. Sk

07.09.2006, 10:39
Autor:
SITASITA

Doplnková dôchodková spoločnosť (DDS) Tatra banky, a.s. hospodárila v období od 10. apríla do konca júna tohto roka so stratou 546 tis. Sk. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených spoločnosťou, výnosy spoločnosti predstavovali takmer 18 mil. Sk, čo je o 1 % viac, ako firma očakávala. Náklady za takmer tri mesiace prevýšili 18,5 mil. Sk, čo je oproti plánu pokles o tretinu. DDS Tatra banky vznikla 10. apríla tohto roka transformáciou z doplnkovej dôchodkovej poisťovne Pokoj. "Práve ukončenie transformácie bolo kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvnil hospodárenie DDS," konštatovala firma.
Najväčšou nákladovou položkou firmy boli všeobecné prevádzkové náklady, a to v objeme takmer 15,9 mil. Sk. Náklady na poplatky a provízie presiahli 2,3 mil. Sk. Celkové výnosy pozostávali najmä z výnosov z odplaty za správu osobného dôchodkového fondu, ktoré tvorili 17,4 mil. Sk. Výnosy za tento rok by podľa DDS mali byť vyššie ako plánované, náklady by malo ovplyvniť najmä sprostredkovanie doplnkového dôchodkového sporenia, ktorého náklady budú závisieť najmä od počtu a typu nových klientov. "Očakávame skôr pokles počtu nových klientov v porovnaní s vývojom v uplynulých mesiacoch," vysvetlila spoločnosť.
Majetok spoločnosti k 30. júnu predstavoval 152,4 mil. Sk. Vyše 125,8 mil. Sk evidovala spoločnosť ako peniaze na vkladových účtoch, dlhodobý nehmotný investičný majetok predstavoval 7 mil. Sk a ostatný majetok 9,3 mil. Sk. Aktíva spoločnosti krylo základné imanie sumou 50 mil. Sk. Podriadené finančné záväzky boli koncom júna vo výške 25,3 mil. Sk a ostatné záväzky v objeme 72,6 mil. Sk.
K 30. júnu tohto roka spravovala DDS Tatra banky v doplnkových dôchodkových fondoch majetok v čistej hodnote takmer 4,633 mld. Sk. Majoritným vlastníkom doplnkovej dôchodkovej spoločnosti bola ku koncu júna Tatra Group Finance, s.r.o., ktorá držala 64,83 % na základnom imaní. Spoločnosť Slovnaft ovládala 32,95 % na základnom imaní DDS, po 1,11 % vlastnili koncom polroka spoločnosti Doprastav, a.s. a Smurfit Kappa Štúrovo, a.s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:04