StoryEditor

Nemecký RWE postaví plynovod z Česka do Belgicka

04.02.2007, 14:07
Autor:
TASRTASR

Nemecký energetický koncern RWE plánuje výstavbu plynovodu naprieč Európou z Česka do Belgicka.
Šéf spoločnosti, ktorá sídli v nemeckom Essene, Harry Roels oznámi budovanie projektu v hodnote 1 miliardy EUR, v prepočte 34,9 miliardy SKK, tento týždeň, avizoval cez víkend nemecký spravodajský magazín Focus. Hovorca RWE nechcel správu komentovať. Istá osoba, blízka spoločnosti, však uviedla, že RWE chce obchod s plynom vybudovať tak po stránke nákupu, ako aj po stránke prepravy. Výstavba plynovodu je komplexný zámer s mnohými možnými prekážkami tak z hľadiska firemného, ako aj politického.
Koncom decembra česká dcéra RWE Transgas predĺžila zmluvu s ruským koncernom Gazprom o dodávkach 9 miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu ročne do roku 2035. Stará zmluva platila do roku 2014. Cez potrubie RWE Transgas tečie v súčasnosti jedna tretina všetkých ruských dodávok plynu do západnej Európy.
Konkurent RWE, nemecký koncern E.ON je súčasťou konzorcia s Gazpromom, ktoré chce do roku 2010 postaviť plynovod dlhý 1 200 kilometrov cez Baltické more, aby sa sibírsky plyn mohol dopravovať do Nemecka bezpečnou cestou. Začiatkom januára Rusko pre spor s Bieloruskom o vyšších cenách ropy zatvorilo dôležitý ropovod cez susednú krajinu a dočasne tak prestalo zásobovať aj Nemecko.
Informovala o tom agentúra Reuters na svojej internetovej stránke www.reuters.de
(1 EUR = 34,904 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 18:21