StoryEditor

ESD: Taliansko nesmie v budúcnosti používať značku Tokaj

12.05.2005, 17:14
Autor:
TASRTASR

urópsky súdny dvor (ESD) dnes zamietol pokus talianskych výrobcov vína používať aj v budúcnosti tradičnú značku Tokaj, na ktorú má mať podľa predchádzajúcej dohody s Európskou úniou (EÚ) od roku 2007 výlučné právo Maďarsko a podľa pripravovaných zmien na základe slovensko-maďarskej dohody aj Slovensko.
Najvyšší súd EÚ tak potvrdil predchádzajúce rozhodnutie talianskej justície. Talianski výrobcovia môžu do marca 2007 používať názov Tokaj, potom však začne v Taliansku platiť zákon na základe dohody Maďarska a EÚ z roku 1993, ktorý zaručuje Budapešti právo na túto značku.
Talianski vinári sa pokúšali dosiahnuť možnosť používať názov "Tocai", čo je taliansky výraz pre túto značku. Miestny súd však tento prípad posunul Európskemu súdnemu dvoru. Ten rozhodol, že ustanovenia dohody medzi Maďarskom a EÚ zakazujúce používanie názvu "Tocai" pre niektoré talianske vína sú platné.
ESD tiež pripomenul, že v Taliansku sú k dispozícii alternatívne názvy k vínam Tocai fruilano a Tocai italico a že Taliansko má k dispozícii 13-ročné prechodné obdobie od podpisu zmluvy EÚ s Maďarskom v roku 1993.
Momentálne sa v EÚ pripravujú zmeny platnej legislatívy na základe slovensko-maďarskej dohody, ktoré by mali umožniť používanie značky Tokaj aj jeho slovenským výrobcom z príslušného presne vymedzeného regiónu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:22