StoryEditor

Ročná miera inflácie dosiahla v USA v marci 2,8 %

17.04.2007, 17:31
Autor:
TASRTASR

Ročná miera inflácie spotrebiteľských cien v USA dosiahla v marci 2,8 %, kým vo februári bola jej úroveň 2,4 %. Dnes o tom informovalo americké ministerstvo práce.
Hlavným dôvodom rastu spotrebiteľských cien boli drahšie energie. V marci stáli priemerne o 5,9 % viac než vo februári, pričom ropné produkty medzimesačne zdraželi o 10,1 %. Jadrová inflácia, do ktorej sa nezahrňujú pohyblivé ceny potravín a pohonných látok, medzimesačne vzrástla o 0,1 %.
Ak by spotrebiteľské ceny rástli v tomto roku takým tempom ako v prvom štvrťroku, ročná miera inflácie by v USA dosiahla 4,7 %, kým vlani za celý rok vzrástli spotrebiteľské ceny o 2,5 %. Vo výsledku je zakalkulovaný predpokladaný rast cien energetických surovín s indexom 22,9 %, kým vlani bol ich vzostup iba 2,9 %. Ročná miera jadrovej inflácie sa odhaduje na 2,5 %.
Miernejší rast jadrovej inflácie v marci voči februáru o 0,1 % bol limitovaný poklesom cien odevov o 1 %. Ich pokles bol najsilnejší za ostatných šesť rokov.
Priemyselná výroba zaznamenala v marci pokles hlavne preto, lebo počas teplej zimy nešli na plný výkon teplárne. Ich výkon sa v marci v porovnaní s februárom znížil o 7 % a celkovo priemyselná produkcia medzimesačne klesla o 0,2 %. Spracovateľský priemysel však dosiahol rast 0,7 %.
Ministerstvo obchodu tiež informovalo, že v marci bolo rozostavaných 1,518 milióna domov, čo bolo o 0,8 % viac ako vo februári. V druhom mesiaci tohto roka sa počet rozostavaných domov zvýšil v porovnaní s januárom o 7,6 %.
Informovali o tom Reuters, DPA a AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 20:26