StoryEditor

Rýchlovlak Pendolino sa zatiaľ za hranice nevydá

05.12.2005, 12:22
Autor:
TASRTASR

Rýchlovlak Pendolino, ktorý mal od polovice decembra začať jazdiť okrem iného z Prahy do Viedne a Bratislavy, zatiaľ za hranice nepôjde. Rakúske ani slovenské úrady ešte totiž nevydali povolenie na prevádzku vlaku na ich území. V piatok to povedal hovorca Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský.
Zatiaľ čo na Slovensku je šanca, že tamojší úrad schváli vlak do prevádzky do polovice decembra, a ČD tak budú môcť Pendolino na spoj nasadiť podľa pôvodného plánu, do Rakúska vlak od 11. decembra určite jazdiť nezačne. "Robíme však všetko preto, aby mohol rýchlovlak začať jazdiť aj do Viedne čo najskôr," dodal hovorca.
Od 11. decembra, kedy začne platiť nový cestovný poriadok, tak Pendolino začne jazdiť na trase z Prahy do Ostravy. Dva vlaky denne budú jazdiť tiež cez Brno do Břeclavi. Ďalšie 2 vlaky, ktoré mali z Břeclavi pokračovať do Viedne, nahradí EuroCity. Jeden spoj by mal z Břeclavi dvakrát do týždňa pokračovať do Bratislavy, pokiaľ však do polovice decembra slovenské úrady vydajú príslušné povolenia.
České dráhy kúpili celkom 7 súprav rýchlovlakov Pendolino zhruba za 4,4 miliardy Kč, čo je v prepočte 5,8 miliardy Sk. Ich výrobcom je spoločnosť Alstom Ferroviaria. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.
(1 CZK = 1,309 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 14:15