StoryEditor

Infláciu na Slovensku vo februári brzdil pokles cien potravín

14.03.2005, 15:30
K pozitívnemu vývoju inflácie prispela aj menšia úprava regulovaných cien ako pred rokom. Vo februári pritom podiel regulovaných cien na celkovej inflácii klesol z januárových 0,98 % na 0,1 %. Pozitívny vplyv na cenový index však malo podľa analytikov pravdepodobne aj zhodnocovanie koruny.

Inflácia na Slovensku sa aj vo februári vyvíjala priaznivo. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom cenová hladina stúpla o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa dynamika rastu cien spomalila z januárových 3,2 % na 2,7 %.
Najvýznamnejší vplyv na februárový vývoj inflácie mali ceny potravín, ktoré prekvapivo klesli o 0,2 %, pričom ich medziročný pokles sa prehĺbil na 1,6 %. V tomto období sa pritom očakáva presne opačný vývoj. "Myslíme si, že dôležitú úlohu zohráva existujúca ostrejšia konkurencia v maloobchode po príchode nového reťazca," skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová.
K pozitívnemu vývoju inflácie prispela aj menšia úprava regulovaných cien ako pred rokom. Vo februári pritom podiel regulovaných cien na celkovej inflácii klesol z januárových 0,98 % na 0,1 %. Pozitívny vplyv na cenový index však malo podľa analytikov pravdepodobne aj zhodnocovanie koruny. "Posilnenie slovenskej meny pozitívne vplýva najmä na inflačný vývoj v oblasti obchodovateľných tovarov," uviedol analytik Ľudovej banky Mário Blaščák s tým, že koruna vo februári v porovnaní s januárom posilnila o 1,4 %.
V nasledujúcom období analytici očakávajú ďalší pokles cenovej hladiny, pričom svoje dno by mala podľa nich dosiahnuť v letných mesiacoch. "Ohlásený príchod ďalších supermarketov by mal priaznivo pôsobiť na vývoj cien potravín v tomto roku, pričom v decembri by sa inflácie mala nachádzať v blízkosti 3 %," myslí si Silvia Čechovičová z ČSOB. Pokiaľ však bude pokračovať posilňovanie koruny, nevylučuje ani podstrelenie inflačného pásma Národnej banky Slovenska (NBS), ktoré je v rozmedzí 3 až 4 %.
"Dnešné čísla zároveň ukázali, že dopytové tlaky v ekonomike sú nízke a ani sekundárne efekty deregulácií cenovú hladinu výrazne neovplyvnili. Budú tak zrejme jedným z argumentov pre centrálnu banku, ak sa rozhodne uvoľniť menovú politiku," uzavrela Čechovičová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:20