StoryEditor

V ruskej vláde prebieha boj o koncepciu hospodárskeho rozvoja krajiny

07.03.2005, 11:55

Smelý cieľ prezidenta Vladimira Putina zvýšiť do roku 2012 na dvojnásobok hodnotu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny rozdelilo ruskú vládu na dva tábory. V dôsledku toho nemá krajina jasný hospodársky program a rokovanie kabinetu sa zmenili na bojisko.
Na jednej strane je premiér Michail Fradkov. Je za prijatie opatrení, ktoré by viedli k rýchlemu rastu HDP. Na tento cieľ by sa mali použiť aj prostriedky z rezervného ropného fondu. Na druhej strane sa nachádzajú ruskí liberálni ekonómovia, ktorí tvrdia, že petrodoláre sa nesmú použiť na tento účel a že ekonomiku treba ponechať konkurenčným trhovým podmienkam bez obmedzení.
Putin v roku 2002 vyhlásil cieľ, že ruská ekonomika v nasledujúcich 10 rokoch zvýši hodnotu svojej produkcie o 100 %. Prezidentov hospodársky poradca Andrej Illarionov vlani v auguste na rokovaní kabinetu povedal, že krajina tento cieľ dosiahne o dva roky skôr.
Liberálni ekonómovia vedení ministrom hospodárskeho rozvoja a obchodu Germanom Grefom uvádzajú, že krajina nemôže dosiahnuť rast od 7,3 do 9 %, aby tento cieľ dosiahla. V rokoch 2005 až 2007 bude prírastok jej HDP priemerne 6,1-%.
Gref sa domnieva, že štát by mal vytvoriť podmienky pre rast konkurencie na ruskom trhu a súčasne by mal obmedziť svoju úlohu v hospodárskej sfére. Mal by teda robiť presne opak toho, čo v súčasnosti podniká Kremeľ. Ten dáva prednosť vytváraniu veľkých strategických gigantov kontrolovaných štátom.
Gref tvrdí, že by sa malo viac urobiť na ochranu súkromného majetku a mala by sa obmedziť právomoc daňových inšpektorov a rozličných vládnych orgánov, ktoré mali veľký podiel na kríze Jukosu. Pokladá to za jeden z faktorov, ktoré viedli k poklesu tempa ruského HDP po tom, čo spoločnosti obmedzili rozsah svojich investícií v krajine.
V najnovšom kole konfrontácií Fradkov atakoval Grefa, aby urobil viac a rýchlejších opatrení na dosiahnutie 100-% rastu HDP do roku 2012. Ostro kritizoval jeho akčný plán strednodobého hospodárskeho rozvoja krajiny.
Ešte pred touto kritikou prilial Fredkov olej do ohňa, keď v programe hospodárskeho rozvoja krajiny v roku 2006 navrhol zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 18 na 13 %. Výpadok príjmov štátneho rozpočtu na budúci rok by sa mal vykryť práve z rezervného fondu vlády. Ministerstvo financií uviedlo, že zníženia DPH by stálo viac ako 11 miliárd USD, v prepočte 316,8 miliardy SKK, a bol by to silný zásah do rezerv. Vo fonde je teraz 26,4 miliardy USD.
Minister financií Alexej Kudrin navrhuje zníženie DPH na 15-16 %. Stabilizačný fond by mal podľa neho slúžiť len na obsluhu zahraničného dlhu, na čo bol pôvodne aj zriadený.
Ekonómovia sa domnievajú, že ak by DPH bola v krajine nižšia, Rusko by dosiahlo o 1,5 až 2 % vyšší prírastok domáceho produktu.
Gref podporuje súkromnú iniciatívu v ekonomike, lebo vedie k zodpovednosti podnikateľov. Podľa neho súkromní majitelia riskujú, že v podnikaní stratia vlastné prostriedky, kým štátni úradníci hazardujú s peniazmi iných ľudí. Štát by podľa neho nemal byť nikdy zaťahovaný do sektoru, v ktorom je konkurencia.
Informoval o tom Reuters.
(1 USD = 28,855 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 07:23