StoryEditor

Spotrebiteľské ceny na Slovensku vo februári vzrástli o 0,3 %

14.03.2005, 11:09

Spotrebiteľské ceny na Slovensku sa vo februári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšili v úhrne o 0,3 %, medziročne o 2,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.
Čistá aj jadrová inflácia vo februári v porovnaní s januárom vzrástla, a to o 0,4 %, resp. o 0,3 %. Medziročné tempo rastu jadrovej inflácie dosiahlo 1,1 % a čistej inflácie 2,1 %.
Vo februári najrýchlejšie rástli ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 1 %, doprava o 0,9 %, vzdelávanie o 0,8 %. Zvýšili sa aj ceny zdravotníctva a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,4 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,3 %. Naopak, klesli ceny odevov a obuvi o 0,8 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,5 %, potravín a nealkoholických nápojov a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu zhodne o 0,3 %. Nezmenili sa ceny poštových a telekomunikačných služieb a rekreácie a kultúry.
Pokles cien potravín o 0,2 % spôsobili nižšie ceny mäsa o 1,6 %, olejov a tukov o 1,5 %, mlieka, syrov a vajec o 0,6 % a chleba a obilnín o 0,5 %. Výraznejšiemu poklesu bránili vyššie ceny zeleniny o 4,7 %, ovocia o 3,7 %, rýb o 0,3 % a cukru, džemu, medu, sirupov, čokolády a cukroviniek o 0,1 %. Ceny nealkoholických nápojov klesli o 1,3 %. Zníženie cien alkoholických nápojov a tabaku ovplyvnili nižšie ceny alkoholických nápojov o 0,8 %. Ceny tabaku sa nezmenili.
V odbore odevy a obuv sa znížili ceny obuvi o 1 % a odevov o 0,7 %. Pokles cien v odbore nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu spôsobili nižšie ceny tovarov a služieb pre bežnú údržbu domácnosti o 0,6 %, bytového textilu o 0,5 %, nábytku, zariadenia, podlahových krytín a kobercov o 0,4 % a domácich spotrebičov o 0,2 %. Zvýšili sa ceny skla, stolového riadu a potrieb pre domácnosť, a to o 0,2 %. Nezmenili sa ceny nástrojov a zariadení pre dom a záhradu. Na rast cien v odbore bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá vplývali vyššie ceny tepelnej energie o 1,4 %, odvozu, likvidácie odpadu a sanitárnych služieb o 1,3 % a skutočného nájomného plateného nájomníkmi o 0,7 %. Klesli ceny pevných palív o 1,6 %, iných služieb vzťahujúcich sa na bývanie o 1 % a tovarov pre pravidelnú údržbu a opravy obydlia o 0,1 %. Nezmenili sa ceny služieb pre pravidelnú údržbu a opravy obydlia, vodného, stočného, elektriny a plynu.
V zdravotníctve sa zvýšil cenový index vplyvom vyšších cien zdravotníckych služieb iných ako nemocničných o 0,6 % a zdravotníckych a farmaceutických výrobkov, terapeutických prístrojov a zariadení o 0,4 %. Ceny nemocničných služieb zostali na úrovni predchádzajúceho mesiaca.
Rast cien v doprave súvisel s vyššími cenami prevádzky prostriedkov osobnej dopravy o 1,5 %, zvýšili sa ceny pohonných látok a mazív o 1,8 %, údržby a opráv o 0,5 % a náhradných dielov a príslušenstva o 0,2 %. Ceny dopravných služieb vzrástli o 0,6 % a nákupu dopravných prostriedkov o 0,4 %.
V odbore pošty a telekomunikácie sa ceny poštových, telefónnych a faxových služieb nezmenili. Ceny telefónnych prístrojov klesli o 3 %.
V odbore rekreácia a kultúra sa zvýšili ceny iného vybavenia pre rekreáciu, záhradu a domáce zvieratá o 0,5 %, rekreačných a kultúrnych služieb, novín, kníh a kancelárskych potrieb a dovoleniek s programom zhodne o 0,3 %. Znížili sa ceny audiovizuálnej a fotografickej techniky o 1,4 % a iných veľkých zariadení dlhodobej spotreby pre rekreáciu o 0,3 %.
Zvýšenie cien vzdelávania ovplyvnil rast cien predškolského a základného vzdelania o 2 % a vzdelania, ktoré nie je definované úrovňou o 0,7 %. Ceny vysokoškolského vzdelania sa nezmenili.
Vyššie ceny v odbore hotely, kaviarne a reštaurácie ovplyvnilo zvýšenie cien ubytovacích služieb a stravovania zhodne o 0,3 %.
Na rast cien rozličných tovarov a služieb pôsobili vyššie ceny finančných služieb inde neklasifikovaných o 1,3 %. Ceny sociálnych služieb stúpli o 0,8 %, osobnej starostlivosti o 0,3 %, osobných predmetov inde neklasifikovaných a poistenia zhodne o 0,1 %. Nezmenené zostali ceny iných služieb inde neklasifikovaných.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:10