StoryEditor

Česká burzová firma Sati je v nútenej správe

31.12.2004, 15:16

Komise pro cenné papíry (KPCP) vo štvrtok uvalila historicky prvú nútenú správu na obchodníka s cennými papiermi v Česku. Postihnutým je člen pražskej burzy, spoločnosť Sati.
Hlavným dôvodom bolo podľa komisie neplnenie ukazovateľov kapitálovej primeranosti. Ďalšie nedostatky boli v kontrolnom systéme a zlej evidencii majetku zákazníkov. Právomoci vedenia firmy prevzal správca Zdeněk Švancara. "Komisia chce zavedením nútenej správy prispieť predovšetkým k odstráneniu zistených nedostatkov a k stabilizácii činnosti obchodníka," doplnila hovorkyňa komisie Ivana Sedláčková.
Spoločnosť Sati má v súčasnosti okolo 1 000 zmluvných zákazníkov, informoval predseda predstavenstva a jeden z akcionárov Sati Pavel Svoboda. Tí sa podľa neho nemajú o peniaze báť. "Nie je to výrazom nesplnenia nejakého záväzku voči klientom," komentoval vo štvrtok Svoboda krok komisie.
Vplyv Sati na kapitálovom trhu nie je významný. Jej podiel na všetkých tohtoročných obchodoch s cennými papiermi na pražskej burze bol 0,32-%, čo stačilo zhruba na 20. miesto medzi necelými 25 aktívnymi členmi, zhrnula burza. Sati môže na burze naďalej obchodovať. "Cieľom opatrení komisie je stabilizácia, nie likvidácia tejto spoločnosti," vysvetlil zástupca generálneho riaditeľa Burzy cenných papierov Praha Vladimír Ezr.
Problémy so Sati rieši komisia už dlhšie. Výnimočnému zákroku predchádzali pokuty, najprv augustových 70 000 Kč, v prepočte takmer 89 000 Sk, a naposledy 100 000 Kč uložených v polovici decembra. Komisia zasiahla podľa hovorcu aj z toho dôvodu, že Sati zle spolupracovala.
Sati je dlhoročným účastníkom kapitálového trhu. Prezentuje sa ako prvá firma, kde môžu investori obchodovať s cennými papiermi cez internet. Túto službu ponúkla Sati už v roku 1996, tento rok pridala aj možnosť uzatvárať transakcie cez mobil. Informoval o tom český denník Lidové noviny.
(1 CZK = 1,271 SKK)
zv pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:39