StoryEditor

MMF vyzval Slovinsko na reformy dôchodkového systému

17.03.2007, 13:12
Autor:
TASRTASR
Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Slovinsko, aby čo možno najrýchlejšie uskutočnilo dôležité reformy dôchodkového systému, čím zabezpečí jeho stálosť.

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Slovinsko, aby čo možno najrýchlejšie uskutočnilo dôležité reformy dôchodkového systému, čím zabezpečí jeho stálosť. "Ak sa korektúry teraz neuskutočnia, systém môže do roku 2050 zlyhať," povedala dnes vedúca delegácie MMF Piritta Sorsaová.

Delegácia MMF dnes ukončila svoju dvojtýždňovú návštevu Slovinska, počas ktorej si pod drobnohľad vzala hlavne štátny rozpočet a bankový systém.

Obyvateľstvo Slovinska je jedno z najrýchlejšie starnúcich v rámci Európy, a v porovnaní s inými európskymi krajinami je dôchodkový systém krajiny veľmi veľkorysý. Plány na dôchodkovú reformu síce existujú, ale okrem zvýšenia veku odchodu do dôchodku je potrebné urobiť viac, zhodnotil MMF.

Je nutné koncentrovať sa na objem vyplatených dávok, ako aj klasifikáciu dôchodcov. Okrem toho by sa v krajine malo rozvíjať aj súkromné dôchodkové poistenie, pretože v súčasnosti garantované príjmy z poistenia sú príliš nízke na to, aby ľudí motivovali šetriť. Slovinsko zároveň musí akumulovať viac verejných zdrojov, aby dokázalo budúce dôchodkové záväzky pokryť.

Vo všeobecnosti sa Slovinsku podľa MMF darí dobre. Členstvo v eurozóne však pre krajinu vytvára nové výzvy. "V budúcnosti bude opatrná fiškálna a mzdová politika, ako aj vyššia ekonomická flexibilita a produktivita pre ekonomický rast bez inflačných tlakov rozhodujúca," povedala Sorsaová. Ak mzdy porastú rýchlejšie ako produktivita práce, Slovinsko stratí svoju konkurencieschopnosť a bude dosahovať iba nízky ekonomický rast. MMF preto vláde odporúča, aby bola pri výdavkoch štátneho rozpočtu v porovnaní s rozpočtovým plánom na roky 2007-2008 ešte konzervatívnejšia.

Zástupkyňa MMF tiež vyzvala na ďalšiu privatizáciu bankového sektora, ktorá by zvýšila efektivitu a transparentnosť odvetvia. Sorsaová tiež lobovala za privatizačný plán na tento rok, v ktorom vláda počíta s predajom Slovinského oceliarskeho koncernu, ako aj telekomunikačnej spoločnosti Telekom Slovenija.

V súvislosti s nízkym objem priamych zahraničných investícií Sorsaová povedala, že investori sú ešte stále konfrontovaní s byrokraciou a neflexibilným pracovným trhom, ako aj s relatívne vysokými mzdovými nákladmi. Plánový systém One-Stop-Shop pre zakladanie firiem môže prispieť k odstráneniu veľkého množstva administratívnych prekážok.

Slovinský minister financií Andrej Bajuk sa k odporúčaniam MMF vyjadril na vlastnej tlačovej konferencií. Varovania nie sú ničím novým, povedal. "Z krátkodobého hľadiska krajine nič nehrozí, pomenované riziká sú však reálne. V prípade, že budú konkrétnejšie, budeme na ne reagovať," povedal Bajuk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:21