StoryEditor

I. Mikloš: Stúpajúci rating Slovenska znamená aj rast životnej úrovne

11.10.2005, 14:54
Autor:
TASRTASR

Podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš považuje za veľmi pozitívne, že nezávislé ratingové agentúry oceňujú slovenské ekonomické reformy a prichádzajú s jedným dobrým hodnotením za druhým. Reagoval tým na dnešné rozhodnutie ratingovej agentúry Fitch Ratings zvýšiť rating Slovenska.
Podľa Mikloša zvýšenie ratingu umožňuje silný hospodársky rast, vďaka ktorému sa životná úroveň Slovenska reálne približuje štandardom v západnej Európe.
"Na druhej strane, agentúra Fitch, určite nie náhodne, považuje za najvážnejšie riziko napredovania Slovenska súčasnú politickú situáciu a do budúcna príchod populistickej vlády," konštatoval Mikloš.
Podľa neho je potešiteľné, že agentúra Fitch poukazuje na dôležitosť zásadnej reformy v oblasti fiškálnej politiky, ktorá je najprogresívnejšou spomedzi krajín V4. Slovensko môže vďaka nej znižovať verejný dlh, a teda nezadlžovať budúce generácie, dodal Mikloš.
"Som presvedčený, že ak sa nám podarí udržať pozitívne výsledky reforiem a stavať na nich, rating, ako aj životná úroveň krajiny porastie aj v najbližšom období," uviedol na záver Mikloš.
Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings so sídlom v Londýne zvýšila dnes rating Slovenska na úroveň A.
Rating dlhodobých záväzkov Slovenska v cudzej mene zvýšil Fitch o jeden stupeň na úroveň A. Agentúra taktiež zvýšila strop pre rating domácich podnikov na AA- z úrovne A+ a zároveň zvýšila cudzomenový rating krátkodobých záväzkov na F1. Dlhodobý rating domácich záväzkov agentúra potvrdila na úrovni A+. Ratingový výhľad pre rating dlhodobých záväzkov v domácej mene agentúra ponechala ratingová agentúra Fitch Ratings na úrovni na "stabilný".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:25