StoryEditor

EADS posilňuje kontrolu činnosti manažmentu Airbusu F.Bregierom

02.11.2006, 07:40
Autor:
TASRTASR

EADS (European Aeronautic Defence & Space Co.) sa rozhodol posilniť kontrolu manažmentu v Airbuse tým, že za jeho druhého najvyššieho činiteľa vymenoval Francúza Fabricea Bregiera. Bude mať na starosti otázky výroby. V októbri sa stal šéfom Airbusu Francúz Luis Gallois.
Bregier bol doteraz vo vedení EADS zodpovedný za činnosť Eurocopteru, výrobcu helikoptér - a aj po novom menovaní zostane členom správnej rady EADS. Vedenie Eurocopteru prevezme šéf jej nemeckej pobočky Lutz Bertling.
Vedenie EADS robí zmeny vo vedení Airbusu, lebo dodávka obrovských lietadiel A380 zákazníkom sa oneskoruje už o dva roky a na zľavách a penále príde do roku 2010 o 4,8 miliardy EUR, v prepočte vyše 174,7 miliardy SKK. Prvé z dohodnutých lietadiel má dostať zákazník v októbri 2007.
EADS je francúzsko-nemeckým podnikom. Oba štáty sú jeho hlavnými akcionármi. Francúzsky štát a spoločnosť Lagardere vlastnia v ňom spolu 22,49 % akcií, kým nemecké záujmy v ňom stráži s podielom 22,49 % koncern DaimlerChrysler.
Vedenie Airbusu bolo doteraz proporcionálne rozdelené medzi Francúzov a Nemcov, ale nové vedenie v ňom je teraz jasne francúzske, lebo Nemec Tom Enders bol v EADS poverený kontrolou zbrojárskej produkcie a výroby helikoptér.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:25