StoryEditor

Rast svetovej ekonomiky sa spomalí

11.04.2007, 18:39
Autor:
TASRTASR
Rast globálnej ekonomiky by sa mal v tomto roku spomaliť na 4,9 % oproti vlaňajším 5,4 %, ako uvádza MMF v dnes zverejnenom výhľade svetového hospodárstva.

Svetová ekonomika bude tento rok aj napriek miernemu spomaleniu pokračovať vo vysokom raste. Uvádza sa to v najnovšej prognóze Medzinárodného menového fondu (MMF).
Rast globálnej ekonomiky by sa mal v tomto roku spomaliť na 4,9 % oproti vlaňajším 5,4 %, ako uvádza MMF v dnes zverejnenom výhľade svetového hospodárstva. Tempo rastu americkej ekonomiky podľa MMF tento rok dosiahne 2,2 % po vlaňajších 3,3 % a rast hospodárstva eurozóny sa spomalí z 2,6 % na 2,3 %. Japonská ekonomika by mala mierne zrýchliť na 2,3 % po minuloročných 2,2 %.
V budúcom roku fond počíta s tým, že svetová konjunktúra zostane na úrovni 4,9 %, pričom miera rastu americkej ekonomiky by mala vzrásť na 2,8 % a eurozóny zostať na úrovni 2,3 %. Inflácia v USA by podľa MMF mala v tomto roku dosiahnuť 1,9 % a v budúcom roku 2,5 %. V eurozóne by sa spotrebiteľské ceny mali v tomto aj v budúcom roku zvýšiť o 2 %.
Fond tiež počíta s ďalším poklesom nezamestnanosti v eurozóne. V tomto roku by jej miera mala klesnúť na 7,3 % a v budúcom na 7,1 %. Vlani predstavovala miera nezamestnanosti v eurozóne 7,7 %. Naopak, v USA by mala nezamestnanosť narásť z vlaňajších 4,6 % na 4,8 % v tomto roku a 5 % v budúcom roku.
MMF celkovo hodnotí perspektívu svetovej ekonomiky pozitívnejšie ako pred 6 mesiacmi. Negatívny dopad krízy amerického trhu s nehnuteľnosťami je podľa fondu zatiaľ obmedzený a inflačné riziká sa zmiernili. "Riziká ohrozujúce perspektívy rastu sú menšie, než uvádzala správa zo septembra 2006," uviedol MMF.
Najväčšou hrozbou pre svetovú ekonomiku zostáva ochladenie amerického hospodárstva, ktoré môže byť väčšie, než sa doteraz očakávalo. Ďalším rizikom je vývoj ceny ropy, ktorej prípadný nárast zvýši inflačné tlaky.
Informoval o tom Medzinárodný menový fond a agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:07