StoryEditor

Slovnaft sa proti zamietnutiu žaloby na MF odvolá

29.03.2007, 15:45
Autor:
TASRTASR
Krajský súd v Bratislave zamietol dnes žalobu spoločnosti Slovnaft proti Ministerstvu financií SR, ktoré rafinérii udelilo ešte v roku 2005 pokutu vo výške 1,341 miliardy Sk.

Krajský súd v Bratislave zamietol dnes žalobu spoločnosti Slovnaft proti Ministerstvu financií (MF) SR, ktoré rafinérii udelilo ešte v roku 2005 pokutu vo výške 1,341 miliardy Sk.
Slovnaft s rozhodnutím Krajského súdu nesúhlasí a odvolá sa proti nemu. Ministerstvo financií (MF) SR sa do ukončenia sporu nebude k tejto záležitosti vyjadrovať, uviedol pre TASR hovorca MF Miroslav Šmál.
"Spoločnosť Slovnaft je presvedčená, že súd pri svojom rozhodovaní bral do úvahy a stotožnil sa výlučne so stanoviskom a argumentmi ministerstva financií a nezobral do úvahy žiadne z predložených vecných a právnych argumentov Slovnaftu," uviedla pre TASR hovorkyňa rafinérie Hana Šimková.
Spor má korene v roku 2005, keď v januári generálna riaditeľka kontrolnej sekcie MF v rámci správneho konania uložila Slovnaftu pokutu 1,353 miliardy Sk za porušenie cenovej disciplíny. Podľa MF rafinéria v rokoch 2002 a 2003 v rozpore s platnou legislatívou započítala do ceny svojich produktov ekonomicky neoprávnené náklady a v prvých 9 mesiacoch roka 2004 predávala pohonné látky za ceny, pri ktorých dosahovala neprimeraný zisk. Slovnaft sa začiatkom marca 2005 proti prvostupňovému rozhodnutiu MF odvolal. Argumentoval, že kontrola, jej výsledky ani správne konanie neboli v súlade so slovenským právom a európskymi pravidlami.
V 2. stupni mal o pokute rozhodnúť vtedajší minister financií Ivan Mikloš. Ten najskôr v máji rozhodnutie o uložení pokuty vrátil na dopracovanie. Prvostupňový správny orgán MF rozhodnutie prepracoval. Opätovne potvrdil pokutu uloženú Slovnaftu, avšak jej pôvodnú výšku zredukoval na 1,341 miliardy Sk. Rozdiel približne 11,4 milióna Sk, o ktorý pokutu znížil, predstavoval náklady na výskum a vývoj, ktoré boli spojené so životným prostredím, marketingom a reklamou. Tieto náklady na rozdiel od svojho predchádzajúceho rozhodnutia prvostupňový orgán uznal ako ekonomicky oprávnené.
Koncom septembra 2005 Mikloš zamietol rozklad Slovnaftu proti prvostupňovému rozhodnutiu správneho orgánu MF a pokutu vo výške 1,341 miliardy Sk tým potvrdil. Slovnaft sa proti rozhodnutiu ministra vzápätí odvolal a podal na MF v tejto veci žalobu. Tú dnes Krajský súd v Bratislave hneď na prvom pojednávaní zamietol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 20:59