StoryEditor

Železiarne Podbrezová by mali stiahnuť svoje akcie

19.02.2007, 15:35
Autor:
SITASITA

Hutnícka spoločnosť Železiarne Podbrezová, a.s. (ŽP), ktorá sa zaoberá výrobou oceľových rúr, by mala stiahnuť svoje akcie z obchodovania na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB). Rozhodovať o tom budú akcionári firmy na mimoriadnom valnom zhromaždení (MVZ), ktoré by sa malo konať 19. marca tohto roka. Vyplýva to z údajov zverejnených spoločnosťou. Podľa výpisu z Obchodného registra je základné imanie firmy vo výške 2,384 mld. Sk rozdelené na 2 384 135 akcií s menovitou hodnotou 1 000 Sk za akciu.
ŽP dosiahli v prvom polroku 2006 podľa neauditovaných, nekonsolidovaných výsledkov zostavených podľa slovenských účtovných štandardov tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb v objeme 3,894 mld. Sk. V medziročnom porovnaní to predstavovalo nepatrný nárast. Spoločnosť zároveň o 2 % znížila výrobnú spotrebu na takmer 2,8 mld. Sk. Podnik tak za prvých šesť mesiacov minulého roku vygeneroval pridanú hodnotu na úrovni 1,363 mld. Sk, čím v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2005 znížil tento ukazovateľ o 263,8 mil. Sk. Výrobca rúr ukončil polročné hospodárenie s čistým ziskom 410,5 mil. Sk, zatiaľ čo za prvý polrok 2005 to bolo 784,5 mil. Sk.
Železiarne Podbrezová sú výrobcom oceľových bezšvíkových rúr, rúrových oblúkov, pozdĺžnych zváraných rúr veľkých priemerov a produktov hutníckej druhovýroby. Okrem výroby oceľových bezšvíkových rúr v materskej spoločnosti ŽP je druhým pilierom skupiny výroba v oblasti ťažkého strojárstva a metalurgie v dcérskej spoločnosti ŽĎAS, a.s. Žďár nad Sázavou. Tú zároveň podporuje aj dcérska spoločnosť Škoda TS, a.s. Plzeň. Ďalší pilier hospodárenia aj naďalej tvorí oblasť cestovného ruchu prostredníctvom spoločnosti Tále, a.s. Okrem toho ŽP kúpili v máji minulého roku 51 % akcií spoločnosti Gamo, a.s., ktorá od začiatku roka outsourcingovo zabezpečovala pre skupinu služby v oblasti informačných technológií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:51