StoryEditor

Slovenské elektrárne sa odvolajú proti rozhodnutiu rakúskeho súdu

16.02.2005, 15:47

Slovenské elektrárne (SE), a. s., sa odvolajú proti rozhodnutiu viedenského okresného súdu, ktorý uznal žalobu rakúskych Zelených voči atómovej elektrárni Mochovce (EMO). TASR to potvrdil tlačový hovorca SE Dobroslav Dobák.
Podľa rozsudku rakúskeho súdu by prevádzkovateľ EMO mal zlepšiť štandardy prevádzky elektrárne. V opačnom prípade musí byť vyradená z prevádzky. "Rozsudok bol doručený SE. V 30-dňovej zákonnej lehote sa odvoláme," povedal pre TASR Dobák. Po preštudovaní rozsudku by sa k nemu mal vyjadriť aj Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR.
Súd po prvýkrát zistil, že atómová elektráreň na druhej strane hranice môže predstavovať hrozbu pre Rakúsko. Hovorkyňa Zelených pre oblasť ekológie Eva Glawischnigová ešte v roku 1989 podala súkromnú žalobu proti prevádzkovateľovi EMO. Uviedla v nej, že nedostatočne bezpečnostne a technicky vybavená elektráreň ohrozuje ju samotnú osobne, ako aj ľudí žijúcich vo Viedni, ktorá je vzdialená od elektrárne iba 160 kilometrov. Viedenský okresný súd Hernals rozhodol v prospech Glawischnigovej.
Podľa nej je rozsudok úspechom, pretože prvýkrát v právnej histórii Európy súd uznal, že atómová elektráreň v prevádzke predstavuje bezprostrednú hrozbu telu, životu a majetku ľudí aj na druhej strane hranice. Dôsledky z verdiktu zatiaľ nie sú jasné. Glawischnigová sa však domnieva, že každý rozsudok rakúskeho okresného súdu je realizovateľný aj na Slovensku. "Teraz bude zaujímavé pozorovať, či to tak funguje aj v súvislosti s EMO," povedala hovorkyňa Zelených.
Spolková krajina Horné Rakúsko v roku 2001 podala podobnú žalobu voči českej atómovej elektrárni Temelín. V tomto prípade však súdy ešte nerozhodli a posunuli žalobu ďalej na Európsky súdny dvor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 02:26