StoryEditor

Nitrianski poslanci nesúhlasili s radikálnou zmenou systému MAD

17.05.2005, 16:05
Autor:
TASRTASR

oslanci nitrianskeho mestského zastupiteľstva hlasovaním odmietli zavedenie nového systému v mestskej autobusovej doprave (MAD). Nový návrh predložil primátor Nitry Ferdinand Vítek, podľa ktorého by nový systém fungovania mestskej dopravy v Nitre znamenal zníženie cien cestovného, zavedenie pravidelnosti do dopravy i zníženie dopravného zaťaženia. Poslanci však uprednostnili cestovný poriadok, ktorý predložili zástupcovia Slovenskej autobusovej dopravy (SAD), a. s., Nitra, ktorá zabezpečuje MAD v Nitre. Nový cestovný poriadok vstúpi do platnosti 1. júla tohto roka.
Podľa primátorom navrhovaného projektu by sa autobusy MAD hviezdicovito zbiehali zo 4 základných smerov do centra mesta, kde by cestujúci podľa potreby prestupovali. Proti tomuto spôsobu mestskej dopravy mali námietky i odborníci zo žilinskej dopravnej univerzity a dopravný inšpektorát, petíciu spísali i cestujúci. Najväčšou nevýhodou navrhovaného systému je časté prestupovanie cestujúcich, ktorí dochádzajú do vzdialenejších lokalít mesta. Podľa primátora doteraz prestupovalo 16 % cestujúcich, v novom systéme by to bolo 31 %. Výhrady poslancov smerovali k tomu, že nový systém nezohľadňuje potreby občanov a v centre mesta by spôsobil dopravný chaos. Zástupcovia nitrianskej SAD poukazovali na to, že podobný projekt nie je odskúšaný v žiadnom meste na Slovensku a ekonomický prínos je neznámy.
Schválený cestovný poriadok počíta s racionalizačnými opatreniami, ktoré by však cestujúci nemali pocítiť. Podľa riaditeľa SAD Nitra Jána Vrbu dopravca síce zníži počet spojov, a tým aj kilometrov, rovnomerne však rozloží existujúce spoje. "Stávalo sa, že v jednom čase sa na zastávkach v centre zoskupovalo viacero autobusov z rozličných smerov, ktoré smerovali na rovnakú konečnú stanicu. Tieto spoje sme rozložili tak, aby do centra prichádzali za sebou v rovnomerných intervaloch, vyhneme sa zoskupovaniu spojov a konečný efekt bude ten, že autobusy budú premávať v rovnomerných kratších časových intervaloch."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:35