StoryEditor

Slovenská živnostenská komora uzavrela polemiku o závislej práci

04.05.2007, 18:16
Autor:
TASRTASR

Slovenská živnostenská komora (SŽK) dostala podľa slov jej predsedu Vojtecha Gottschalla prísľub ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej na zakomponovanie jej pripomienok k zákonníku práce a pripravovanej úprave živnostenského zákona. O niektorých pripomienkach sa diskutovalo aj na dnešnom 11. zhromaždení SŽK v Trebišove.
Živnostníci požadovali od ministerky jasné vymedzenie postavenia odborárov, aby bolo dané, pokiaľ siahajú ich povinnosti, prípadne záväznosť pre živnostníkov a malé podniky podriadiť sa vyšším kolektívnym zmluvám.
Ministerstvo by podľa SŽK malo prehodnotiť aj sociálne postavenie samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré tým, že nemajú nárok na dovolenku, sú výrazne znevýhodnené oproti zamestnancom.
Za najvýraznejší krok v sociálnej oblasti považuje Gottschall presadenie možnosti umorovať denné náklady na stravu pre SZČO ako odpočítateľnú položku. Ako ďalej dodal, ministerka Tomanová prisľúbila SŽK, že pri dolaďovaní novej legislatívy bude priestor na diskusiu aj o týchto problémoch živnostníkov.
Delegáti zhromaždenia sa dotkli aj diskutovanej legislatívnej definície závislej činnosti. "Tento posledný návrh, s ktorým som sa oboznámil, už precízne dostatočne vymedzuje, čo je závislá práca. Myslím si, že je dostatočným nástrojom, aby prestala polemika v SŽK. Všetkým inštitúciám, ktoré obhajujú záujmy živnostníkov, išlo predovšetkým o jednu vec, aby sa nestali nástrojom možného šikanovania z titulu nedostatočnej definície," povedal Gottschall.
"Živnostníkom chýba stabilita legislatívneho prostredia," skonštatoval po skončení zhromaždenia riaditeľ odboru živnostenského podnikania Ministerstva vnútra SR Ján Dutko. pripomenul tiež, že sa "zavádza sieť jednotných kontaktných miest, ktorá má výrazným spôsobom uľahčiť hlavne začínajúcim podnikateľom pri zdravotnej, sociálnej registrácii, pri vybavovaní výpisu z registra trestov".
Podľa jeho slov by sa mal zjednodušiť aj proces dokladovania odbornej spôsobilosti pre podnikanie. Žiadateľ, ktorý nespĺňa zákonné podmienky, bude môcť preukázať spôsobilosť náhradným spôsobom. Malo by ísť o kombináciu viacerých kritérií: veku, vzdelania a praxe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:16