StoryEditor

Potravinárom v SR sa v minulom roku darilo

06.09.2006, 14:04
Autor:
TASRTASR
Potravinársky priemysel na Slovensku dosiahol v roku 2005 zisk 1,8 miliardy Sk. Medziročne tak vzrástol o 20,6 %. Z hľadiska dlhodobejšieho vývoja ide o najvyššiu úroveň zisku.

Potravinársky priemysel na Slovensku dosiahol v roku 2005 zisk 1,8 miliardy Sk. Medziročne tak vzrástol o 20,6 %. Z hľadiska dlhodobejšieho vývoja ide o najvyššiu úroveň zisku. Uvádza to Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR v Správe o poľnohospodárstve a potravinárstve SR 2006, stav za rok 2005, ktorú dnes schválila vláda SR.
Ziskových bolo 69 % podnikov. Podľa MP zisk nad 100 miliónov Sk dosiahli podniky v cukrovarníctve, konzervárenstve, škrobárenstve, liehovarníctve, cukrovinkárstve-pečivárenstve, výrobe kávovín, vinárstve, tukovom odbore a pivovarníctve-sladovníctve. Naproti tomu so stratou hospodárili podniky mliekarenského odboru, výroby nealkoholických nápojov, pekárensko-cukrárenského a mraziarenského odboru.
"Produkcia v sledovanom súbore podnikov medziročne klesla pri nevýraznom zvýšení tržieb za vlastné výrobky a služby. Najvýraznejšie sa znížila v odboroch bez živočíšneho zamerania," uvádza MP. V cukrovarníckom a mlynskom odbore to bolo podľa ministerstva o viac ako 30 % a vo vinárskom a mraziarenskom o necelých 20 %.
Ako ďalej uvádza MP, tržbami za predaj vlastných výrobkov a služieb v roku 2005 potravinári zabezpečili 70 % výnosov a ďalších 18 % výnosov tvorili tržby za predaj tovaru. Zvýšila sa produktivita práce a jej rast bol rýchlejší ako rast miezd.
"Tvorba pridanej hodnoty klesla o 2,4 % na úroveň 17,4 miliardy Sk," konštatuje správa. Pokles pridanej hodnoty zaznamenali najmä odbory spracúvajúce rastlinné suroviny, a to cukrovarníctvo o 37,7 %, pivovarníctvo-sladovníctvo o 18,6 % a mlynárstvo o 15,4 %. "Najvýraznejšie zvýšenie pridanej hodnoty dosiahli podniky v hydinárstve o viac ako štvrtinu a v liehovarníctve o viac ako pätinu," uzatvára MP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 08:12