StoryEditor

EÚ je pripravená obnoviť rokovania s USA o subvenciách do leteckej výroby

21.03.2005, 09:31
Autor:
TASRTASR

Európska únia obvinila cez víkend Spojené štáty zo stroskotania rokovaní o subvenciách pre výrobcov lietadiel Boeing a Airbus. Je však ochotná obnoviť tieto rozhovory.
Washington ešte v piatok zvalil vinu na EÚ, že blokuje rozhovory a pohrozil riešením problému znova na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
Britský komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson vo vyhlásení uviedol, že krok USA je "predčasný a zbytočný", keďže ďalšími rokovaniami sa dá dospieť ku kompromisu. "Ľutujem jednostranný krok prerušenia rozhovorov," konštatoval Mandelson.
Riešenie prípadov subvencovania výroby veľkých lietadiel Airbus a Boeing na pôde WTO by mohlo veľmi zaťažiť obchodnú organizáciu a umožniť uvalenie rozsiahlych sankcií voči obom stranám. Zároveň by to dostalo pod tlak americko-európske obchodné vzťahy, a to práve v čase, kedy majú spolupracovať za účelom dosiahnutia pokroku v zložitých rozhovorov o svetovom obchode.
USA a EÚ sa v januári dohodli na pozastavení riešenia paralelných prípadov Boeing a Airbus pred WTO, ktoré sú potenciálnym rizikom pre bilaterálne obchodné kontakty, a namiesto toho zamýšľali do 11. apríla dospieť k dohode o eliminovaní subvencií.
Washington chce, aby Európa prestala poskytovať Airbusu pomoc pri vývoji nových lietadiel - tzv. pomoc pre uvedenie na trh, ako napríklad A380 superjumbo. Airbus v uplynulých rokoch vystriedal Boeing na pozícii najväčšieho výrobcu komerčných lietadiel.
Európske vlády poskytli Airbusu od roku 1967 na pôžičkách 15 miliárd USD, v prepočte 432,7 miliardy SKK, ako pomoc pri uvádzaní nových strojov na trh, vrátane 3,2 miliardy USD pre A380. Boeing nedávno predstavil nové lietadlo s typovým označením 787 a chce zabrániť, aby Airbus dostával vládne pôžičky na vývoj konkurenčného A350.
Brusel namieta, že Boeing profituje z vlastnej formy "pomoci pre uvedenie", vrátane kontraktov federálnej vlády, daňových úľav a finančnej podpory japonskej vlády pre výrobu komponentov krídel a trupu. Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 28,849 SKK)
1 tim zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:49